Elevi careieni la Festivalul de Teatru Rotaract Natyaveda

• publicat la: 29 martie 2011
Elevi careieni la Festivalul de Teatru Rotaract Natyaveda

Teatrul de Nord din Satu Mare găzduieşte şi în acest an,în perioada 28-30 aprilie 2011,Festivalul de Teatru dedicat elevilor.

Rotaract Natyaveda 2011, ediţia a cincea, este organizat de cluburile Rotaract si Rotary, Teatrul de Nord, alaturi de  autorităţile locale precum şi partenerul oficial Sam Mills.

La festival şi-au anunţat participarea 27 de trupe de elevi,tinere şi ambiţioase talente, din judeţele Satu Mare, Hunedoara, Suceava,  Cluj. Spectacolele se desfăşoară în cele două săli ale Teatrului de Nord ,Sala Mare şi Sala Studio.

Trupa de teatru a Şcolii cu Clasele I-VIII Nr 1 Carei a participat luni,28 martie 2011, la acest concurs cu piesa „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, iar miercuri 30.03  eleva  Achim Corina de la aceeasi scoala va interpreta monologul Soniei din piesa „Unchiul Vania”de A.P.Cehov.

Actorii sunt elevi ai clasei a V-a A: Belbe Sebastian, Marincaş Denisa, Sucală Cătălin, Marian Remus, a VII-a A: Ciută Aurora, a VIII-a A,C: Bara Valentin, Crăciun Paula, Mişu Laurenţiu, Fogaş Sergiu, Todea Anca, Puşcaş Diana, aceştia fiind îndrumaţi de doamnele profesoare Claudia Guler şi Buzgău Loredana.

Odată piesa aleasă şi rolurile atribuite, repetiţiile au început în trombă în urmă cu trei săptămâni. Efortul susţinut al elevilor n-a fost resimţit fiind compensat de bucuria de „chiuli” de la unele ore( micile staruri nebănuind că acestea vor fi recuperate cu varf şi îndesat).

Copiii şi-au însuşit cu plăcere rolurile, întrând repede în pielea personajelor, cu un entuziasm molipsitor, care s-a întins pe trei generaţii, având în vedere că la recuzită au participat bunici, părinţi, vecini, prieteni etc. Acesta s-a materializat în  costume şi un decor viu colorate, completate de un bun joc actoricesc. Asfel s–a reuşit ca o piesă destul de pretenţioasă, conform părerii juriului, să devină accesibilă publicului ţintă.

Spre deosebire de alte activităţi în care copiii se se lasă angrenaţi mai mult de dragul unor recompense, în acest caz elevii au fost promotorii ideii de a participa şi acest fapt s-a evidenţiat pe parcursul fiecărei etape: pregătirea piesei, deplasarea la locul reprezentaţiei, interpretarea scenelor din piesă. Dorinţa de a fi  pe scenă, în lumina reflectoarelor,a depăşit cu succes şi inerentele dificultăţi ale unui astfel de demers.

În concluzie, considerăm că acest tip de activităţi sunt benefice în formarea elevilor, punându-le în valoare imaginaţia, creativitatea, spiritul de competiţie şi munca în echipă.

Sperăm ca eforturile, pasiunea şi talentul micilor actori să fie recunoscute şi de către juriu a cărui decizie o vom afla miercuri (30.03, ora 20).

redactia

Lasati un comentariu