Fără compensate de la 1 aprilie

• publicat la: 24 martie 2011
Fără compensate de la 1 aprilie

Patru medici de familie din cinci ameninţă că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la 1 aprilie. Dacă nu se răzgândesc, pacienţii nu vor mai putea primi reţete compensate şi trimiteri către specialişti.

Apropierea termenului pentru semnarea contractului-cadru cu CNAS îi face pe medicii de familie să-şi exprime nemulţumirile faţă de acest document, dar şi faţă de situaţia actuală a sistemului de sănătate.

Pe lângă bugetul redus şi desele schimbări în modul de eliberare a reţetelor compensate şi gratuite, noul sistem informatic integrat al CNAS este încă un motiv de dispută între medici şi autorităţi.

„Din păcate, a devenit o tradiţie faptul că în fiecare primăvară suntem nevoiţi să ducem un adevărat război pentru a apăra cabinetele, pentru a ne proteja pacienţii, pentru a face cât de cât funcţional acest sistem din ce în ce mai haotic”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă.

Potrivit acesteia, peste 80% din medicii de familie au anunţat deja că nu vor semna contractele-cadru la 1 aprilie, astfel că după această dată bolnavii nu vor putea primi reţete compensate şi gratuite sau trimiteri către medicii specialişti. Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, spune însă că procentul medicilor care nu vor să semneze contractul este mult mai mic, în jur de 20-25%. În plus,medicii au cerut în instanţă suspendarea hotărârii referitoare la achiziţionarea de sisteme de internet 3G şi aparatură pentru citirea şi inscripţionarea cardurilor.

„Nu ne putem asuma achiziţionarea unor astfel de sisteme după care am putea fi acuzaţi că nu am luat ceea ce trebuia. Aceste echipamente trebuie cumpărate de către Casa Naţională, care să-şi asume partea tehnică, funcţionarea sistemului”, spune Mihăilă.

De altfel, în ultimele luni, medicii de familie au contestat vehement aceste hotărâri, care, în opinia lor, aruncă povara finanţării programului de informatizare pe umerii medicilor. În plus, ei spun că vor fi „deprofesionalizaţi”, pentru că vor fi nevoiţi să editeze cardurile de sănătate, ceea ce nu are legătură cu pregătirea lor profesională.

Şeful CNAS a respins însă criticile medicilor de familie. „Aşa cum este făcut, contractul-cadru garantează faptul că doctorii care muncesc, făcând servicii către pacienţi, vor fi şi plătiţi corect”, a spus el. În schimb, supăraţi sunt cei care s-au obişnuit să trăiască din muncă necinstită”, iar sistemul informatic „nu va mai permite celor care au fraudat să facă acest lucru”, a spus el.

Mihăilă a mai adăugat că medicii au cerut autorităţilor să găsească o soluţie pentru prelungirea actualului contract-cadru cu încă o lună, timp în care să fie făcute modificările cerute de asociaţiile medicilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, afirmă că, în principiu, actualul contract poate fi prelungit prin act adiţional, dar nu a putut confirma dacă s-a luat în calcul această posibilitate.

Surse citate de Mediafax spun însă că s-ar fi decis deja prelungirea cu două luni a contractului-cadru, până la 1 iunie.

sursa rl

Lasati un comentariu