Japonia: Seismul s-a simţit până la Beijing, la 2.500 kilometri distanţă

• publicat la: 11 martie 2011
Japonia: Seismul s-a simţit până la Beijing, la 2.500 kilometri distanţă

Puternicul seism care a lovit vineri nord-estul Japoniei s-a simţit până la Beijing, oraş situat la 2.500 kilometri distanţă, au semnalat locuitorii, potrivit AFP.

Angajaţi care lucrau în turnurile de birouri din capitala chineză au relatat pe site-uri că au simţit zguduitura, fără a fi cineva rănit.
Administraţia chineză a seismelor a menţionat că a primit mesaje de la locuitori din Beijing care semnalau că simţiseră puternicul seism.

Cutremurul, cu magnitudinea de 8,9 potrivit Institutului de Geofizică al SUA (USGS), s-a produs la 24,4 kilometri adâncime la ora locală 14.46 (05.46 GMT) şi la o sută de kilometri distanţă de prefectura Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Au fost semnalate deja numeroase pagube materiale şi rănirea mai multor persoane.

Premierul japonez Naoto Kan a decretat stare de urgenţă în sectorul energiei nucleare după cutremurul devastator de 8,8 grade ce a lovit vineri Japonia, deşi nu au fost detectate scurgeri de radiaţii la sau în apropierea centralelor nucleare.

Premierul şi-a anunţat decizia şi autorităţile nipone urmează să aplice imediat măsurile pentru ajutor de urgenţă. Populaţia din apropierea centralelor nucleare nu trebuie să ia măsuri speciale, a precizat secretarul şef al cabinetului japonez Yukio Edano, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 8,9 grade care a lovit vineri coasta de nord-est a Japoniei.

Japonia a resimţit 13 replici cu o magnitudine de peste 6.0, informează USGS. Un cutremur cu magnitudinea de 4.5 a fost înregistrat în Hawaii. Potrivit Huffington Post a fost emisă alertă de tsunami pentru coasta de vest a SUA, inclusiv statele California şi Oregon.

Lasati un comentariu