Mergi la sală când eşti răcit?

• publicat la: 13 martie 2011
Mergi la sală când eşti răcit?

Mulţi experţi sunt de părere că exerciţiile fizice făcute cu moderaţie atunci când eşti răcit aduc beneficii organismului. În plus, în general, cei care duc o viaţă activă tind să răcească de mai puţine ori decât sedentarii, iar exerciţiile făcute în mod regulat pot înjumătăţi numărul zilelor în care ai simptome de răceală, după cum arată mai multe studii realizate în anii ’90.

Însă nu orice om care este răcit ar trebui să facă mişcare.

Pentru a-ţi face o idee dacă ar fi indicat sau nu, te poţi ghida după o regulă pe care experţii o numesc „regula gâtului”, conform Shine. Mai exact, dacă simptomele tale sunt localizate deasupra gâtului – nas înfundat, gât iritat, dureri de cap – poţi face o plimbare sau să exersezi pe banda de alergat. Dar, dacă ai febră, congestie la nivelul pieptului şi plămânilor sau te simţi înţepenit, este posibil să ai gripă, bronşită ori altă afecţiune mai serioasă care cere odihnă. Dacă faci mişcare în timp ce ai aceste simptome, s-ar putea să te alegi cu complicaţii ulterior.

Regula aceasta nu este însă una care trebuie respectată întocmai, adică, şi atunci când ai simptome care ţin doar de zona capului poţi să iei o pauză de la mişcare până când acestea se mai atenuează. Până şi sportivii au dreptul la o zi-două de odihnă într-o astfel de situaţie. Sau, dacă te hotărăşti să faci totuşi neapărat acele exerciţii, trebuie să reduci din intensitatea şi durata acestora.

Specialiştii recomandă ca persoanele care sunt răcite şi aleg să facă mişcare să înceapă cu o intensitate cu aproximativ 50% mai mică decat cea cu care sunt obişnuite. Iar dacă simptomele se ameliorează după primele 5-10 minute, cum de obicei se intamplă, pot creşte treptat până la 80-90%.

Totuşi, cheia este moderaţia. Studiile au arătat că persoanele răcite care fac ceva mişcare se simt apoi mai bine dar, dacă exagerezi, sistemul imunitar slăbeşte. În plus, este foarte important să fii bine hidratat.

Mai vulnerabil după sală

Dacă mergi la o sală de fitness trebuie să fii mai precaut atunci când eşti răcit decât dacă ai exersa acasă deoarece germenii pot fi transmişi pe calea aerului sau prin contact.

Astfel, e bine să fii mai atent atunci când vine vorba de ştergerea echipamentului şi, în plus, să eviţi să îţi atingi chipul după ce ai mânuit echipamentul.

Totodată, trebuie să ştii că, după ce ai terminat un antrenament, căile respiratorii sunt mai vulnerabile câteva ore, deci stai cât mai departe de persoane care au simptome vizibile de răceală sau gripă.

sursa ziare.com

comentarii

de j la 14 noiembrie 2015 - 09:54

E acelasi articol pe mai multe site-uri :))

Lasati un comentariu