Obiecte utilizate pentru fumat prezentate în expoziţia „Un viciu istoric”

• publicat la: 11 martie 2011
Obiecte utilizate pentru fumat prezentate în expoziţia „Un viciu istoric”

Pentru Muzeul Judetean Satu-Mare  este o mare bucurie să poată prezenta publicului sătmărean expoziția ”Un viciu istoric”, expoziție organizată în colaborare cu mai multe muzee care au adunat din întreaga țară obiecte utilizate pentru fumat, imagini despre această secvență de viață, pe care, vrând-nevrând trebuie să o recunoaștem ca o realitate.

Fumatul cu pipă, o practică departe de a fi străină contemporanilor, se înfăţişează sub forme multiple, specifice fiecărei regiuni istorice, unde influenţele şi contactele externe determină rafinamente şi atitudini specifice unui astfel de viciu.

Confecţionate din diverse materiale precum lut, lemn, spumă de mare, porţelan, metal, considerate adevărate opere de artă, datorită formelor sau tipului de decor aplicat, pipele expuse în cadrul expoziţiei transmit un obicei, un viciu, întâlnit din evul mediu până în prezent.

În cadrul expoziției, obiectele sunt etalate în ordine cromologică, mai precis în funcție de datarea lor. Astfel, primele vitrine cuprind pipe care datează din secolele XVII și XVIII. Primele exemplare folosite ca instrumente pentru fumat erau de mici dimensiuni, o explicaţie fiind aceea că tabacul era o marfă rară.

Exponatele din secolele XIX și XX ilustrează, prin exemplarele lucrate din spumă de mare şi lemn, perfecţionarea tehnicii decorative. Pipele de modă ungurească sunt deosebite atât ca dimensiuni, cât mai ales prin decorul variat care redă scene de vânătoare sau diferite evenimente istorice. O trăsătură importantă pentru secolul al XIX-lea în ceea ce priveşte producţia de pipe rămâne aceea a diversității materialelor, formelor, dimensiunilor. Pipele de porțelan sunt extrem de interesante. În lumea occidentală, atelierele germane realizau pipe din porţelan, deosebite prin tehnica şi decorul lor.

Inventarea la sfârşitul secolului al XIX-lea a maşinii de împachetat ţigarete a favorizat declinul meşugului realizării de pipe şi, mai mult, a accelerat răspândirea obiceiului fumatului, un viciu istoric…

Un important rol în răspândirea acestuia l-au avut și cafenelele, un loc în care oamenii socializau şi se desfătau consumând cafea şi tabac. Dacă la începutul declanşării viciului, obiceiul era mai degrabă practicat de clasa celor înstăriţi, locurile publice în care se putea fuma pipă sau țigaretă au favorizat la maxim răspândirea viciului. Această modă era accesibilă tuturor, bărbaţi şi femei deopotrivă.

Expoziția prezintă un aspect care, din păcate, a ocupat și încă ocupă un loc important în viața oamenilor, și anume viciul fumatului frunzelor de tutun. Ea se încheie în mod sugestiv cu întrebarea ”Până când?”, întrebare care dorește să sugereze ideea că este necesar ca măsurile împotriva fumatului trebuie înnăsprite astfel încât noua generație să nu mai fie atât de mult înrobită de acest viciu istoric.

Paula Virag

comentarii

de andrada la 13 martie 2011 - 14:21

foarte interesanta expozitie.va recomand sa o vizitati.felicitari organizatorilor.

Lasati un comentariu