Personalităţi locale uitate sunt aduse in actualitate de Viorel Câmpean

• publicat la: 3 martie 2011
Personalităţi locale uitate sunt aduse in actualitate de Viorel Câmpean

O sală plină  până la refuz nu numai cu elevi,cum se obişnuieşte, ci şi cu persoane dornice a descoperi noi file de istorie locală, a fost ceea ce a găsit Viorel Câmpean la Centrul Cultural din Carei astăzi,3 martie la  lansarea celor două volume ale sale „Oameni şi locuri din Sătmar”.Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Municipală Carei in colaborare cu Centrul Cultural.

I-au fost alături Ioan Bala,Aurel Pop şi Ioan Ciarnău .Fiecare dintre aceştia a avut numai cuvinte de laudă atât la adresa autorului cât şi a lucrării.

“Acest demers de cercetare şi documentare printre file colbuite,intreprins de Viorel, cu un volum de muncă imens şi de mare migală a fost răsplătit in final de aprecierile unanime la adresa cărţii” afirma I.Bala in cuvântul de deschidere.

Ioan Ciarnău,autorul cărţilor Nu eşti singur Ionică,Vremea Serpilor sau Ultima brazdă a reuşit să capteze atenţia tinerilor prezenţi prin ilustrarea unor secvenţe şi personalităţi ale secolului XIX  din zona noastră.

“Viorel Câmpean nu e un oarecare ci unul care şi-a permis să tulbure somnul de veci al atâtor personalităţi ce şi-au adus contribuţia la dezvoltarea culturii spirituale,pentru a nu fi daţi uitării”.Lucrarea  evidenţiază peste 130 de personalităţi din diferite domenii cu preponderenţă preoţii-dascăli din perioada 1821-1920.In acea perioadă ,preoţii au făcut un adevărat apostolat ca să „inoculeze cetăţenilor nevoia de învăţătură, de lumină a cărţii.

Au incropit mici biblioteci ,au fost adevăraţi susţinători ai Scolii Ardelene şi au sprijinit cultura românească din această zonă mereu disputată.

Datorită informaţiilor cuprinse in cele două volume,Ioan Ciarnău recomandă introducerea lor  in toate bibliotecile şcolare de pe teritoriul judeţului.

Multe dintre personalităţile cuprinse in această lucrare au fost date uitării deşi işi au originile in Carei sau au făcut studiile aici.Astfel, au fost pomeniţi Otilia Marchiş,jurnalistă şi prozatoare,preotul Ioan Boroş,prepozitul Ioan Buteanu,protopopul George Marchiş,prof.dr.Alexandru Pteancu şi Paul Pteancu,Ioan Chira,prof.Aurel Coza,dr.Ioan Gherman,episcopul Hossu sau profesorul universitar Francisc Pal.

Directorul editurii Citadela,Aurel Pop a salutat prezenţa in sală a Mirelei Cădar,autoarea proaspetei apariţii“Refugiul părinţilor”şi a prezentat activitatea deosebit de bogată a autorului Viorel Câmpean in anul 2010.”Viorel Câmpean a realizat un studiu monografic,are articole apărute in diverse reviste de specialitate,in presa locală mă bucur că am reusit să editez aceste volume şi am reuşit să  formăm o echipă’ a afirmat Aurel Pop.

Atmosfera deosebit de caldă, informaţiile inedite oferite de vorbitori au antrenat si publicul in discuţiile legate de istoria locală.Preotul Sava a dorit să facă un apel la Viorel Campean pentru scoaterea la lumină a adevărului in ce priveşte martirul Augustin Maghiar,preot ,dascăl din Sanislău,decedat in temniţele de la Sighet.”Sunt dispus să pun şi eu umărul la scoaterea adevărului la lumină deoarece cele mai importante lucruri sunt principiile morale”precizează preotul Sava.

Istoricul Câmpean a fost solicitat şi de profesorul Ciarnău pentru a edita impreună  o lucrare dedicată celui ce a fost Francisc Pal,profesorul universitar născut la Carei in noiembrie 1911 intr-o familie de ţărani români.După absolvirea cursurilor Facultăţii de litere şi filozofie din Cluj  a obţinut o bursă la” Academia di Romania” apoi la Şcoala Română de la Paris.A ajuns şeful secţiei de istorie medie la Institutul de istorie Cluj,obţinând in 1972 titlul de” Profesor emerit ” iar manualul său Istoria evului mediu din cl.IX realizat de el a fost cel mai bun manual de istorie.Opera sa incorporează contribuţii fundamentale la cunoaşterea cruciadelor târzii, a personalităţilor militare,politice sau religioase.

Ultimul vorbitor a fost  istoricul drd.Viorel Câmpean care a mărturisit că a venit la Carei cu gândul să vorbească despre personalităţile locale dar şi-a dat seama că sunt foarte multe, chiar familii de personalităţi şi deci nu ar fi avut timpul necesar.In viziunea sa,personalitate a acea persoană care are ştiinţa şi puterea de a se dărui comunităţii.”Deşi in ziua de azi carte este situată după ziar şi televizor, voi continua să scriu mai ales despre personalităţile care au făcut fapte bune” afirmă Viorel Câmpean.

Un public cald şi interesat precum şi o organizare aparte au fost ingredientele care au contribuit la reuşita acestui eveniment.

Volumele se pot procura de la Biblioteca Municipală Carei  la preţul de 40 lei.

Daniela Ciută

comentarii

de Viorel C. la 3 martie 2011 - 21:23

A fost un eveniment reuşit. Felicitări tuturor organizatorilor. Numai aşa, cu astfel de evenimente şi fapte identitatea noastră nu se va aneantiza în oceanul globalizării.

Lasati un comentariu