Se caută iodul în farmaciile careiene?

• publicat la: 24 martie 2011
Se caută iodul în farmaciile careiene?

Deplasările norul radioactiv de la Fukushima ne preocupă din ce in ce mai mult in condiţiile in care se presupune că va ajunge deasupra României in şase zile.Norul este catalogat ca neletal dar  cu efecte cancerigene de lungă durată datorită cesiului ,un element care are un timp de injumăţătire de 32 de ani, iar până la valoarea la care nu se mai generează cancere sau leucemii pot să treacă şi 50 de ani.

Specialiştii în sănătate publică afirmă că  administrarea preventivă a iodului non – radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv ceea ce nu este cazul la noi.

Iodul radioactiv, care este periculos pentru oameni, este unul dintre produsele secundare ale reacţiei chimice a uraniului care are loc la centrala Fukushima I. În conditiile in care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodid de potasiu, ce conţine iod stabil şi apără glanda tiroidă. Guvernul japonez distribuie în prezent iodid de potasiu populaţiei din apropiere de reactoare.

Medicii spun că dacă o persoană a fost expusă la radiaţii, cancerul poate apărea în câteva decenii. Studiile epidemiologice au arătat că incidenţa cazurilor de cancer este mai mare în cazul persoanelor care se aflau în apropiere de centrala nucleară Cernobîl în momentul dezastrului, decât în cazul celei de la Fukushima.

Urmare evenimentelor produse in Japonia,în unele zone ale ţării noastre farmaciile sunt asaltate cu cereri de iodură de potasiu.

Am decis astfel să facem un raid prin câteva farmacii careiene pentru a vedea  dacă sunt solicitări  de iodură de potasiu sau dacă dispun de  stocuri din acest produs.

Prima unitate la care ne-am oprit a fost Farmacia Digitalis de pe bdul 25 Octombrie. Farmacista Tempfli Ecaterina  a afirmat pentru Buletin de Carei că “am avut puţine cereri de astfel de tablete protectoare,dar nu am găsit în depozite.Cererile cele mai mari sunt la medicamentele de răceală , la ceaiuri, suplimente alimentare”.

Următoarea oprire a fost la Farmacia “Sfântul Spiridon” din Piaţa Avram Iancu. Marinca Delia Ramona,farmacist, confirmă că “momentan nu avem tablete de iodură de potasiu. Au fost întradevăr cereri şi am făcut o comandă  care va sosi săptămâna aceasta.Vor costa aproximativ 20 lei /6o tablete. In ultima perioadă ni s-au cerut  mai mult vitamine, tablete pentru memorie ,stres,în general produse fără reţetă.Poate şi pentru faptul că am deschis mai recent “.

Farmacistul Hago de la farmacia Gold T Farm  a dorit să  precizeze că” un tratament preventiv cu iod se poate face numai cu avizul medicului specialist.Noi nu suntem intr-o zonă care să necesite un tratament cu iod aşa că nu e cazul să ne panicăm.De obicei avem pe stoc 1-2 cutii cu doze de iod dar momentan au fost văndute în baza unei reţete pentru un bolnav cu tiroida”.

O situaţie similară am întâlnit şi la Farmacia Cynara Scolius de pe b dul 25  Octombrie colţ cu Traian.La această farmacie nimeni nu a solicitat tablete de iod ne spune farmacista Dobrin Ana Maria “la noi nu s-au cerut deloc tablete protectoare, nu s-a intersat lumea de acestea. Probabil şi pentru că suntem departe şi este mai puţin probabil să ajungă radiaţiile până la noi. Am avut  în ultima perioadă cerei  pentru imunostimulatoare ,medicamente de raceala  pentru juniori şi pentru 50+ ,au fost solicitări de preparate de calciu pentru prevenirea osteoporozei.”

Bălăban Lucia  afirmă că “ nu am făcut stocuri de iodură de potasiu, dar dacă vor fi cereri vom aduce imediat .Onorăm toate retele prescrise de medici ,pentru tratamente,pentru bolile cronice.”

Farmacia QUALITAS de pe str. Somes nr. 2 nu a fost încă solicitată pentru tablete de iod înafara bineînţeles de solicitările din partea bolnavilor de tiroidă.Dr.Reday consideră că nu trebuie să ne facem niciun fel de  griji  din cauza incidentelor din Japonia, datorită celor 9.000de km ce ne despart de centrala nucleară cu probleme. „Până va ajunge în Europa, norul îşi va pierde din radioactivitate aşa că nu e cazul să ne panicăm.Oricum şi dacă va interveni ceva nou suntem în stare să facem faţă aşa cum am făcut şi în cazul evenimentului de la Cernobîl.Tabletele de iod se eliberează numai pe bază de reţetă”.

Achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutilă pentru cea mai mare parte a persoanelor, deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană, existând şi riscul intoxicaţiei voluntare, precizează Ministerul Sănătăţii.

redacţia

comentarii

de otilia la 25 martie 2011 - 07:03

Farmacia Cynara Scolius nu recomand la nimeni………..

Lasati un comentariu