Trecem la ora de vară – Ce ne sfătuiesc specialiştii

• publicat la: 26 martie 2011
Trecem la ora de vară – Ce ne sfătuiesc specialiştii

Trecerea la ora oficială de vară se va realiza in noaptea dinspre sâmbătă 26 martie spre duminică 27 martie, „furând” o oră de somn şi dăruind in schimb o oră de lumină.

Neurologii italieni din cadrul Universitatii Catolice din Roma afirmă că schimbările pe care organismul uman le resimte cu ocazia acestui eveniment ne aduc insomnie, oboseală şi iritabilitate, relateaza ANSA.it.

Gioacchino Mennuni, expert in medicina somnului, afirmă că „ora de lumină in plus intârzie instalarea fazei de somnolenţă, legată de producerea de melatonină – proces favorizat tocmai de lăsarea intunericului”.

Specialistul ne sfătuieşte să diminuăm cantitatea de hrană şi băuturi alcoolice consumate seara, facilitând astfel adaptarea organismului la noile conditii, precizând că in decurs de 2-3 zile, orice senzaţie neplăcută ar trebui să dispară cu desăvârşire.

Un studiu apărut recent in British Medical Journal arată că trecerea la ora de vară este de fapt benefică pentru organism, contribuind la instalarea bunei-dispozitii şi atitudinii pozitive in general.

Potrivit cercetărilor efectuate de alti specialisti in domeniu, lumina ar contribui chiar şi la creşterea gradului de inteligenţă, potrivit concluziilor unui studiu publicat in Environmental Health, care a cercetat evoluţia funcţiilor cognitive in funcţie de expunerea la lumina solară.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu