Un român a „desenat” cele mai tari jocuri video din lume

• publicat la: 8 martie 2011
Un român a „desenat” cele mai tari jocuri video din lume

Daniel Dociu (49 de ani), fost profesor de artă în Cluj, a realizat grafica la jocuri pe calculator celebre, printre care Need for Speed, Guild Wars sau FIFA.

„Lucrăm şi patru ani la un proiect”, a mărturisit românul pentru Adevarul.

Plecat în vara lui ’89 din ţară, Daniel locuieşte acum cu familia în Redmond, Washington, şi este art director de peste 15 ani, în companii care produc jocuri precum Need for Speed, FIFA, James Bond sau Guild Wars.

Daniel a fost inclus în ediţia 2009-2010 a revistei „Best 200 Illustrators Worldwide”, vazută de graficienii de jocuri video din întreaga lume ca pe un campionat mondial în domeniu.

„Pentru un proiect, de exemplu, lucrăm circa 4-5 ani. Cu programatori şi designeri, echipa se ridică la peste 200 de oameni. Bugetul pentru un joc de calibru se învârte la 70-80 de milioane de dolari, unele au trecut deja suta. E o investitie uriaşă şi există multă presiune din partea publisherului să reuşeşti, deoarece trebuie să ai un succes comercial deosebit să recuperezi suma”, a precizat designerul.

Dociu a declarat că cel mai scump joc creat a avut un buget de 300 de milioane de dolari, însă nu a dorit să dezvăluie numele jocului.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu