Unde ne facem cumpărăturile?

• publicat la: 23 martie 2011
Unde ne facem cumpărăturile?

După ce in luna ianuarie ne-am confruntat cu primul val de creşteri ale preţurilor din 2011, când laptele s-a scumpit cu 20%, iar brânza cu 4%-5%, producătorii din industria alimentară trag un nou semnal de alarmă: hrana de zi cu zi va costa din ce in ce mai mult.

In 2010, inflaţia a crescut de două ori faţă de anul precedent. Aproape toate produsele şi serviciile s-au scumpit. Preţurile urcă lună de lună. Statisticile oficiale pe 2010 indică o rată a inflaţiei de 7,96%. Alimentele s-au scumpit cu 6,45%.Până unde şi până când,rămâne de văzut.

Anul 2011 a inceput aşa cum s-a terminat 2010: cu creşteri de preţuri. Mâncarea s-a scumpit cu 20 de procente faţă de luna decembrie.

Creşterea preţului carburanţilor a dus la acţiuni de protest in toată ţara. Proprietarii de maşini au blocat pompele(dar nu la noi in oraş), supăraţi că litrul de benzină a depăşit pragul de 5 lei.

Cel mai mult a urcat preţul cartofilor.Un kilogram a ajuns să coste şi 3 lei in piaţa agro-alimentară.La Peny costă 3,10 lei kg iar la Kaufland ii găsiţi cu 3,19 lei /kg.Dacă aveţi drum spre Oradea,în Pişcolt puteţi lua cartofi cu 2,3 lei /kg  direct de la producători.

In topul scumpirilor urmează uleiul, conservele şi fructele.Şi preţul grâului a crescut,ajungând la 250-260 de euro/t  şi nici cu rezervele de floarea soarelui şi soia nu ne putem lăuda.Fără multă vâlva,pâinea,alimentul nelipsit de pe masa noastră,s-a scumpit cu cel puţin 50 %.Dacă la piaţa de alimente pâinea de casă se vinde cu 3lei /kg, la Ambiente ajunge la 4lei/kg( pâine şvăbească,cu cartofi) iar la Unicarm este 3,10lei.

Făina cea mai ieftină o puteţi achiziţiona la Penny,unde preţul unui kg este de 1,99lei ,la Billa fiind de 2.19lei/kg iar la Kaufland este 2.09lei/kg.

Şi pentru că lucrurile merg “din ce in ce mai bine”, preţul unui litru de ulei de floarea-soareleui a ajuns la 5,89 lei/l.Numai la Billa găsiţi acest preţ pentru că la celelalte mari magazine preţul incepe de la 5,99lei/l şi ajunge până la 7,95lei/l la Kaufland.

Nici zahărul nu a fost ocolit de valul scumpirilor,preţul său ajungând in această săptămână la 4,59lei/kg la Billa,4,75lei/kg la Penny şi Unicarm şi 4,79lei/kg la Kaufland.

Un alt aliment de bază este orezul .Potrivit analiştilor, se pare că ne vom confrunta cu o criză a ofertei de orez in condiţiile in care marii producători de orez şi-au văzut recoltele afectate de calamităţile naturale ale anului 2010.

Si la acest produs cea mai bună ofertă o găsim la Billa unde preţul unui kg ajunge la 3.19 lei faţă de 5,19lei/kg la miniMax şi Unicarm sau 3,79 la Penny.

În periplul nostru prin marile magazine alimentare din oraş am remarcat că cele mai ridicate preţuri la produsele de bază sunt la miniMax,deschis din decembrie , iar cele mai convenabile,sunt la Billa şi Penny deşi aici oferta nu e la fel de variată ca la Kaufland.

Sarabanda creşterilor de preţuri a cuprins, rând pe rând, şi alte segmente importante ale alimentaţiei de zi cu zi dar ne-am oprit doar asupra câtorva produse  considerate de bază. Faptul ca in România, mâncarea de import ajunge pe rafturile magazinelor cu un preţ de până la trei ori mai mare decât preţul cu care intră în vamă ,spune multe.

Peste toate acestea, de Paşte ne-am putea confrunta cu o criza a cărnii de miel românesc, din pricina tergiversării procesului de inventariere şi crotaliere, fără de care nu se poate sacrifica niciun animal.

Magazine avem cu duiumul,avem si piata de alimente, deci  avem de unde să alegem produsele in funcţie de preţ sau de calitate.

redactia

Lasati un comentariu