Ce consultaţii şi analize sunt gratuite, dacă plăteşti asigurarea de sănătate?

• publicat la: 16 aprilie 2011
Ce consultaţii şi analize sunt gratuite, dacă plăteşti asigurarea de sănătate?

Pentru plata asigurării de sănătate, în valoare de 5,5% din venit, asiguraţii pot beneficia de trei consultaţii gratuite pe an, dar şi de monitorizarea bolilor cronice şi acute şi de asistenţa medicală de urgenţă.

Conform contractului-cadru privind asigurările de sănătate, bolnavul are asigurate trei consultaţii gratuite. Normele metodologice au fost publicate în ordinul Nr. 265/408, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Asigurarea medicală mai acoperă şi consultaţiile pentru afecţiuni acute, intercurente (anamneză, examen clinic, diagnostic şi tratament).

Cele 3 consultaţii se referă doar la un singur episod de boală acută, iar în cazul în care după prima sau a doua consultaţie apare o altă afecţiune acută, numărul consultaţiilor este maximum 4, respectiv 5.

Conform unei note, se raportează o singură consultaţie per persoană pentru fiecare situaţie de urgenţă constatată şi pentru fiecare boală cu potenţial endemo-epidemic suspicionată şi confirmată.

Monitorizare pentru femeia gravidă şi nou-născut

Femeile gravide au dreptul la monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei: acestea sunt luate în evidenţa în primul trimestru de sarcină şi sunt supravegheate lunar din luna a 3-a până în luna a 7-a.

Contractul mai conţine şi urmărirea lehuzei la externarea din maternitate şi la domiciliu, urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere, consilierea privind testările pentru HIV lues şi alte boli, dar şi consiliere privind promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minim 12 luni.

Sunt gratuite şi o serie de vaccinuri pentru nou-născut (contra TBC, hepatita B, poliomielită, difteriei, tetanos, rujeolă sau rubeolă).

Mai sunt gratuite şi serviciile de planificare familială, precum consilierea femeii privind planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive la persoanele fără risc.

Medicii vor urmări de asemenea dezvoltarea fizică şi psihomotorie a copilului după externare la domiciliu, din două în două luni până la vârsta de şase luni, iar după aceea din trei în trei luni, până la vârsta de 18 luni.

Asigurarea mai acoperă şi vaccinări prevăzute în cadrul programelor naţionale de sănătate, dar şi servicii de promovare a sănătăţii, precum educaţia medico-sanitară şi consiliere pentru prevenirea şi combaterea factorilor de risc, precum şi consilierea antidrog.

Bolnavii cronici vor fi monitorizaţi

Îngrijirea bonavilor cronici prevede anamneza, examen clinic general, „manevre pe care medicul le consideră necesare”, dar şi recomandare pentru investigaţii paraclinice şi manevre de mică chirurgie.

Medicul mai poate recomanda consultaţie la medicul de specialitate din ambulatoriu sau pentru internare, pentru cazurile în care este nevoie sau care depăşesc competenţa medicului de familie, recomandare pentru tratament de recuperare-reabilitare, recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii şi incontinenţă urinară sau îngrijiri medicale la domiciliu.

Persoanele care nu sunt asigurate beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic. De asemenea, acestea vor fi incluse în Programul Naţional de Imunizări.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu