Constipaţia şi cauzele ei ascunse

• publicat la: 2 aprilie 2011
Constipaţia şi cauzele ei ascunse

Constipaţia este una dintre cele mai comune suferinţe ale omului modern. Îţi strică dimineţile, îţi taie cheful de viaţă şi te poate pune în situaţii extrem de neplăcute. Pe lângă motivele cunoscute de toţi – lipsa unui aport suficient de fibre şi apă, lipsa activităţii fizice şi o alimentaţie nesănătoasă, constipaţia are şi cauze ascunse. Deşi este un subiect de glumă, constipaţia este o problemă, care trebuie tratată cu seriozitate. Dacă devin cronice probleme asociate tranzitului intesinal lent îţi sabotează toate încercările de a respecta regulile vieţii sănătoase şi te pun în pericol, iar la capitolul efecte neplăcute contipaţia este cauza principală pentru balonare, un ten încărcat, acnee şi acumularea de toxine.

Iată care sunt câteva din cauzele ascunse ale constipaţiei, asa cum au fost identificate de Health.com.

Dacă bei apă suficientă, dacă ai o alimentaţie sănătoasă, bogată în fibre şi cu toate acestea eşti victima canoanelor de dimineaţă, este foarte posibil să suferi de hipotiroidism. Cel mai des o disfuncţie tiroidiană provoacă constipaţie cronică persoanelor tinere. În paralel metabolismul este foarte lent şi există tendinţa acumularii de kilograme. Un control medical de rutină, mai ales dacă problemele matinale au intrat în cotidian, este obligatoriu.

Analgezicele te pot încuia! Pare amuzant dar nu este. Dacă din diferite motive ai abuzat de calmate, acestea pot duce la instalarea unei perioade în care constipaţia să devină o problemă. Poţi combate suferinţele legate de tranzitul intestinal lent, consumând mai multe lichide şi fructe. Impusti doi iepuri dintr-un foc, creşti efectul analgezicelor şi aportul de fibre.

Dacă eşti dependentă de ciocolată, atunci ai toate şansele să devii dependentă şi de laxative, pentru că unele din substanţele din cacao au ca efect advers constipaţia. Soluţia este să reduci doza de ciocolată şi să creşti consumul de cereale integrale şi de legume cu frunze verzi.

Suplimentele de calciu şi fier sunt două din cauzele ascunse ale constipaţiei. Fenomenul apare doar în cazul în care aportul de calciu şi fier depăşeşte dozele indicate, pe o perioadă mai mare de timp. Soluţia cea mai bună este să bei mai multă apă.

Laxativele sunt soluţia cea mai des folosită pentru a scăpa de constipaţie dar, culmea, tocmai aceste medicamente sunt cele care încurajează instalarea constipaţiei cronice. Organismul devine dependent de aceste stimulente şi ajunge să nu mai funcţioneze normal în absenţa lor. O soluţie este să variezi substanţa activă din laxativele pe care le foloseşti sau să utilizezi laxative naturale, ceaiul verde, prunele uscate şi merele, de exemplu.

Dietele restrictive, cele cu foarte puţine calorii, dietele disociate sau dietele pentru scăderea în greutate respectate timp îndelungat determină apariţia constipaţiei. Orientează-te către dietele cu un consum crescut de fructe şi legume, alege mereu cerealele integrale şi bazează-te, cu încredere pe beneficiile iaurtului.

Depresia şi tratamentele medicamentoase antidepresive duc la apariţia constipaţiei. Dificultăţile de tranzit apar ca urmare a înhibării unor mecansime neurovegetative care sunt responsabile de starea depresivă, dar şi de mecanismele care stimulează activitatea intestinală. Tratamentele de acest gen sunt strict supravegheate de medic. Cere-i ajutorul şi în ceea ce priveşte problemele legate de tranzitul intestinal.

Medicaţia care controlează şi scade aciditatea gastrică are ca afect secundar blocarea tranzitului intestinal. Cele mai multe medicamente de acest gen conţin calciu şi aluminiu, care neutralizează aciditatea gastrică şi o dată cu aceasta şi procesele finale ale digestiei. Un consum crescut de fibre este de mare ajutor.

Antialergicele şi medicaţia care ţine sub control presiunea arterială duc la constipaţie. Tranzitul intestinal este dat peste cap şi de diuretice, foarte des folosite în tratamentele care reglează tensiunea arterială. Constipaţia, produsă de aceste cauze, îşi găseşte leac dacă vei bea mai multe lichide. Un ajutor important vine de la ceaiurile din plante care au efecte laxative şi nu dau dependenţă.

In primele luni de sarcină, dar şi pe tot parcursul acesteia, toate femeile au probleme legate de tranzitul intestinal lent. Constipaţia este efectul mecanismelor hormonale specifice asociate perioadei de sarcină. Ştiu că sună banal, dar un consum crescut de legume şi fructe este de fiecare dată eficient.

Constipaţia este o suferinţă reală, care atrage după sine alte probleme, unele dintre ele foarte grave.  Din acest motiv constipaţia şi cauzele ei ascunse trebuie ţinute sub control.

sursa  Dietetik.ro

Lasati un comentariu