Dispar bănci din România?

• publicat la: 12 aprilie 2011
Dispar bănci din România?

Preşedintele UniCredit Ţiriac apreciază că mai multe bănci locale se află în situaţia de a nu mai avea resursele necesare pentru a-şi continua singure activitatea în România.

Este evident că va exista o consolidare în sistemul bancar din România şi este doar o chestiune de timp”, a declarat preşedintele UniCredit Ţiriac, Răsvan Radu, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii. În opinia bancherului, există mai multe bănci în România care nu mai au resursele necesare pentru a continua activitatea de creditare. Radu apreciază că numărul băncilor prezente pe piaţa locală este prea mare raportat la dimensiunile economiei şi la capacitatea de îndatorare şi de economisire a populaţiei. Restructurarea sistemului bancar se va produce, potrivit şefului UniCredit, fie prin ieşiri de pe piaţa locală, fie prin fuziuni decise la nivelul României sau la nivel european. În România activează în prezent 42 de bănci, inclusiv două de locuinţe şi Porsche Bank, specializată pe activitatea de leasing.

Băncile mari strâng clienţii jucătorilor mici

Băncile de dimensiuni mari din România, mai ales ocupantele primelor cinci locuri au lansat şi au promovat intens oferte pentru consolidarea şi refinanţarea creditelor, „furând” astfel din clienţii băncilor mici. „Între 50 şi 60% din creditele acordate anul trecut au fost refinanţări. Ne-am concentrat în primul rând pe proprii clienţi, însă am câştigat şi destui clienţi noi”, spune Răsvan Radu.
În opinia şefului UniCredit, consolidările de credite reprezintă o miză importantă în condiţiile în care populaţia a atins pragul de sus al gradului de îndatorare impus prin norme şi cu greu mai poate contracta credite noi. Situaţia nu se va schimba foarte curând având în vedere că, în România, maturitatea medie a unui credit de consum este între 5 şi 10 ani faţă de 3 ani în ţările dezvoltate din Europa.

Dobânda mare la depozit nu este neapărat un semn bun

„Noi nu suntem dispuşi să plătim oricât doar pentru a atrage resurse. Cred că va veni o perioadă în care stabilitatea băncii va începe să conteze în com¬paraţie cu nivelul dobânzii oferite pentru economii. Personal nu mi-aş pune toţi banii într-o bancă mai puţin sigură, chiar dacă suma depusă este garantată de stat şi chiar dacă nivelul dobânzii este unul foarte mare”, mai spune Radu.
În acest context, băncile de dimensiuni mai mici, dar şi cele medii care, din nevoia de resurse sau din cauza unor probleme în ţara de origine, au practicat dobânzi uneori cu mult peste nivelul pieţei ar putea pierde o bună parte a deponenţilor. În topul randamentelor la depozite, în special pentru economiile în euro, băncile foarte mici şi medii ocupă primele 5 locuri.

Dezastru printre IMM-uri

„Anul trecut, nivelul neperformanţei în cazul creditelor pentru IMM a fost uriaş. S-a ridicat la aproximativ 40% la nivelul întregii pieţe”, spune preşedintele UniCredit. Tocmai de aceea banca îşi propune să construiască o nouă strategie pe segmentul de credite pentru IMM oferind mai multe facilităţi, printre care şi un bancher dedicat, firmelor stabile cu perspective reale de creştere.

Trei bănci pe locul 3

După ce CEC Bank a anunţat că a egalat Raiffeisen Bank la valoarea activelor, plasându-se astfel pe locul trei în topul băncilor, şi UniCredit anunţă că, după calculele proprii, se plasează pe podium. „Dacă luăm în considerare şi activele externalizate şi cele ale celorlalte componente ale grupului UniCredit (nr.: UniCredit Leasing, UniCredit Consumer Financing etc.) ne situăm pe a treia poziţie în topul după active”, apreciază Răsvan Radu. Banca pe care o conduce plănuieşte ca până în 2015 şi ajungă pe primul loc pe segmentul creditării companiilor mari, să deschidă 300 de unităţi de retail tot până în 2015 şi 50 de unităţi în 2011 începând cu jumătatea anului.

sursa rl

Lasati un comentariu