Două ţări,un scop comun

• publicat la: 7 April 2011
Două ţări,un scop comun

În data de 04.04.2011, un grup de  educatoare din Ungaria au asistat la activităţile din cadrul  Grădiniţei cu program prelungit nr.3.Au participat 7 educatoare din localităţile Erpatak şi Nyrbator, primarul,viceprimarul,secretarul şi directorul cultural din localitatea ERPATAK precum şi un expert în pedagogie de la Institutul Pedagogic din Nyregyhaza.

La primire, un grup de copii ai  Grădiniţei nr.3  a prezentat un program artistic în ambele limbi: româna şi maghiară, apoi s-a trecut la vizitarea grădiniţei, la  vizitarea oraşului, a Grădiniţei Caritas şi a Grădiniţei cu program normal nr.3 de pe strada Tireamului .La întâlnire a participat Eugen Kovacs primarul municipiului Carei şi Bogdan Georgescu Director adjunct la Direcţia Cultură Invăţământ din cadrul Primăriei.

În perioada 01.01.2011-31.12.2011, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare, împreună cu Institutul de Perfecţionare a Consiliului Judeţean Szabolcs-Szatmár-Bereg (Nyíregyháza, Ungaria), derulează proiectul: HURO/0901/216/2.3.1 , intitulat OVI – Sprijinirea dezvoltării competenţelor şi a integrării copiilor de gradiniţă , în cadrul Programului De Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

Conferinţa de deschidere a proiectului a avut loc în data de 18 februarie 2011,  la Nyíregyháza unde au fost prezenti Csehi Arpád preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Stef vicepreşedintele  Consiliului Judeţean, Cristea Sînziana director CJRAE,  Szász Piroska expert în domeniul pedagogiei, Miclăuş Judit, inspector şcolar,directoare şi educatoare din cele patru grădiniţe selectate din  Satu Mare,  Eugen Kovacs,primarul oraşului Carei,Buzura Berar Nela, director, educatoarele Robotin Monica şi Ferenczi Zsuzsana de la Grădiniţa cu program prelungit nr.3 Carei , grădiniţă selectată să facă parte din acest proiect.

Scopul proiectului este de a acorda sprijin în implementarea educaţiei bazată pe competenţe şi în procesul de  integrare a copiilor în grădiniţă. Grupul ţintă îl constituie grădiniţele şi cadrele didactice din instituţiile selectate în cele două judeţe. În cadrul proiectului se vor desfăşura interasistenţe, cursuri de formare in vederea dezvoltării programului inovativ. Rezultatul proiectului îl constituie prezentarea si preluarea unor bune practici profesionale, precum si dezvoltarea unei colaborări si cooperări durabile intre grădiniţele implicate. Implementarea proiectului va determina  alinierea învăţământului preşcolar din cele doua judeţe la cerinţele educative ale UE. Grădiniţele din cele două ţări vor elabora tematica unui curs de formare, care să sprijine educaţia timpurie bazată pe competenţe şi procesul de integrare a copiilor. Scopul elaborării programului de formare este acela de a constitui suport aplicativ pentru acele instituţii care nu au fost cuprinse in proiect. Instituţiile participante la proiect vor deveni pilot pentru celelalte grădiniţe neparticipante.

Pe parcursul proiectului vor fi realizate activităţi principale precum organizarea unor asistenţe la activităţi demonstrative în grădiniţe.Grădiniţele desemnate ca mentori din Ungaria vor primi  vizita reprezentanţilor  grădiniţelor partenere din România, după care vor fi vizitate grădiniţele din România de câtre partenerii maghiari. Obiectivul acestor vizite este de a acumula cunoştinţe practic aplicative necesare înţelegerii metodelor pedagogice asimilate în plan teoretic în cadrul formărilor profesionale.

În vederea derulării proiectului, alături de directoarele şi educatoarele din Satu Mare, în perioada  28-30.03.2011 un grup de patru educatoare : Buzura Berar Nela-director, Beretean Eugenia ,Puşcaş Hajnal, Volfer Anamaria( GPN nr3 ) de la Grădiniţa cu P.P nr.3 Carei au  participat la un schimb de experienţă  în Ungaria , unde au avut loc interasistenţe la  două  grădiniţe  din localităţile ERPATAK şi NYRBATOR.

redactia

Lasati un comentariu