Episcopul greco-catolic Ioan Sişeştean de Maramureş comemorat in Statele Unite

• publicat la: 21 aprilie 2011
Episcopul greco-catolic Ioan Sişeştean de Maramureş comemorat in Statele Unite

In Duminica Floriilor, 17 Aprilie 2011, Misiunea “Sf. Ioan Botezătorul” din Tustin, California, a omagiat la sfârşitul Sfintei Liturghii, personalitatea *Preasfinţitului Ioan Sişeştean*, episcop greco-catolic de Maramureş, care a trecut la Domnul marţi, 12 aprilie, in urma unui stop cardiac.

Vorbind despre contextul hirotonirii ca preot greco-catolic in 1972 a viitorului episcop Ioan Siţeştean, *părintele Cristian Terhes*, preotul Misiunii, a spus: “*Am auzit in Evanghelia pe care am citit-o astăzi cum oamenii l-au aclamat ca rege pe Isus când a intrat in Ierusalim, că in doar câteva zile, aceiaşi oameni să strige: «Răstigneşte-l, răstigneşte-l!». Vedem din Scriptură cum liderii politici şi religioşi ai vremii pot manipula un popor intreg, iar cei care nu răspund manipulării sunt consideraţi de către manipulatori ca nefiind «prieteni ai Cezarului». In aceeaşi situaţie s-a aflat şi poporul român după cel de-al doilea război mondial. Cu Biserica Greco-Catolică scoasă in afara legii in 1948 de către regimul comunist pe motiv că nu a fost prietenă a «Cezarului comunist», liderii politici şi religioşi ai vremii şi-au putut vedea nestingheriti de manipularea unui intreg popor.

Apartenenţa cuiva in acea perioadă la Biserica Greco-Catolică era considerată o «crimă impotriva orânduirii socialiste» şi pedepsită cu inchisoarea. Intr-o astfel de perioadă tulbure, in preajma anului 1972, il vedem pe tânărul Ioan Sişeştean riscându-şi propria libertate, studiind teologia in clandestinitate pentru a fi preot greco-catolic intr-o Biserică scoasă in afara legii şi persecutată. Liderii politici şi religioşi ai vremii manipulau poporul spunând că Biserica Greco-Catolică nu mai există. Tânărul Ioan Sişeştean, de partea cealaltă, vedem că a avut curajul să işi rişte propria viaţă pentru ca Biserica Greco-Catolică să existe.*”

Vorbind despre intâlnirile personale pe care le-a avut cu episcopul Ioan Sişeştean, *părintele Terhes* a spus: „*L-am intâlnit personal şi am stat mai mult de vorbă cu dânsul in 2008 şi 2009 la Blaj, când am fost prezent la două sesiuni ale Sinodului Bisericii Greco-Catolice. In cadrul acestor intâlniri l-am intrebat pe Preasfinţia Sa despre situaţia credincioşilor greco-catolici din episcopia de Maramureş care, in multe localităţi, continuă să fie discriminaţi.

In acest context PS Sişeştean mi-a spus: «Două lucruri aş dori să le văd realizate inainte de a muri: retrocedarea catedralei greco-catolice din Baia Mare şi intrarea credincioşilor greco-catolici in biserica din Sişeşti».*”

Prin scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice in 1948, statul comunist a confiscat proprietăţile greco-catolice şi le-a dat Bisericii Ortodoxe Române. După revoluţia anti-comunistă din 1989, Statul Român şi Biserica Ortodoxă Română continuă să refuze retrocedarea acestor proprietăţi Bisericii Greco-Catolice. In această situaţie se află  atât  catedrala greco-catolică din Baia Mare cât şi biserica greco-catolică din Sişeşti, ambele aflate in posesia Bisericii Ortodoxe. La Sişeşti, satul de naştere al episcopului, situaţia este cu atât mai gravă cu cât, de circa 20 de ani, credincioşii greco-catolici din localitate sunt nevoiti să se roage afară, in cimitirul din jurul bisericii, aflat chiar lângă drumul naţional care leagă Baia Sprie de Cavnic, drum circulat mai ales de camioane şi vehicule de tonaj greu.

Comentând această situaţie, *preotul greco-catolic Hort Gabriel *din Sişeşti a spus: „*Cum v-aţi simţi ca prin mijlocul bisericii dumneavoastră să treacă camioane?*”. Părintele Hort a făcut referire la faptul că, datorită numărului mare de credioncioşi greco-catolici, aceştia trebuie să stea de o parte şi de alta a drumului in timpul slujbelor religioase, timp in care drumul continuă să fie circulat de camioane şi vehicule de tonaj greu.

„*Datorită aceleiaşi manipulări a liderilor politici şi religioşi din România de astăzi, episcopul Sişeştean a murit inainte să işi vadă visul implinit: biserica părinţilor săi din Sişeşti şi catedrala inaintaşilor săi din Baia Mare retrocedată*”, a spus *Pr. Terhes*. „*Curajul pe care l-am văzut la tânărul Ioan Sişeştean trebuie să ne incurajeze pe fiecare dintre noi să ducem lupta cea bună mai departe*”, şi-a concluzionat Pr. Terhes cuvântul.

*Preasfintitul Ioan Sişeştean* s-a născut la 11 iunie 1936 in comuna Sişeşti, judeţul Maramureş, fiind mezinul unei familii de ţărani binecuvântaţi cu opt copii. După terminarea şcolii primare din comuna natală, urmează cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucrează pentru o perioadă ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzină din Baia Mare.

Biserica Greco-Catolică fiind scoasă in afara legii de către regimul comunist, tânărul Ioan Sişeştean studiază teologia in mod clandestin şi este hirotonit preot greco-catolic in secret la 13 martie 1972 de către Episcopul Dr. Ioan Dragomir. Odată cu căderea regimului comunist şi redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare, a functionat ca profesor de teologie dogmatică. La inceputul anului 1994 a fost numit de către Preasfinţia Sa Lucian Mureşan, episcop de Maramureş la acea dată, ca Vicar al Maramureşului istoric, la Sighetu-Marmaţiei.

La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Mureşan, numit Mitropolit la Blaj, este numit de către Roma ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureşului. Consacrarea ca episcop a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mâinilor de către Mitropolitul Lucian Mureşan şi Episcopii Virgil Bercea şi Alexandru Mesian.

A murit pe 12 aprilie 2011 in locuinţa sa din Baia Sprie ca urmare a unui stop cardiac, şi a fost inmormântat pe 16 aprilie in biserica greco-catolică „Sfânta Maria” din Baia Mare. Alături de un mare număr de credincioşi greco-catolici, la inmormântare au participat autorităţi locale şi peste 160 de preoţi şi episcopi romano-catolici şi greco-catolici din România şi străinătate. Nunţiul Apostolic Francisco-Javier Lozano, ambasadorului Vaticanului in România şi Republica Moldova, a fost de asemenea prezent la inmormântare.

In veci pomenirea lui!

Misiunea „Sf. Ioan Botezătorul”

Tustin, California

Lasati un comentariu