Liceul Teoretic a tăiat panglica la noile investiţii

• publicat la: 1 aprilie 2011
Liceul Teoretic a tăiat panglica la noile investiţii

Urmare a  derulării proiectului de reabilitare a clădirii existente a liceului şi de construire a unei noi aripi prin Programul Operaţional Regional, joi, 31 martie 2011, a avut loc la Liceul Teoretic Carei  ceremonia de inaugurare a noului corp de clădire.

Anunţată pentru joi,de  la orele 14,00, festivitatea de inaugurare a noii aripi a Liceului Teoretic a început abia la orele 16,oo datorită întârzierii invitaţilor de la Bucureşti.Conducerea liceului  a organizat evenimentul la cote inalte,fiecare invitat fiind primit in mod festiv şi  insoţit de câte un elev la un tur al şcolii.

Ministrul Mediului,Laszlo Borbely ,a venit însoţit de Csehi Arpad,preşedintele Consiliului Judeţean ,de Mircea Govor,vicepreşedintele CJ, de senatorul Gunther Tiberiu şi de oficialităţi locale şi a fost primit de către directorul liceului,prof.Zsido Sandor.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase din oraş,consilieri locali,directori de şcoli,de instituţii şi foşti dascăli ai unităţii de învăţământ.

Dacă la orele 14,oo curtea liceului era plină de elevi, la ora sosirii invitaţilor au mai rămas cei din localitate ,navetiştii,depinzând de mijloacele de transport în comun,fiind nevoiţi să plece mai repede.

Laszlo Borbely a  adus la cunoştinţa celor prezenţi faptul că a semnat la Satu Mare ,în cursul dimineţii,proiectul de extindere a reţelei de apă-canal, pentru 33 de localităţi , în valoare de 433 milioane lei fără TVA. Este vorba de finanţare din POS Mediu, respectiv cofinanţare locală de 2 la sută iar lucrările se preconizează a începe în toamna acestui an şi  să fie finalizate în vara anului viitor.

Prin acest proiect va fi reabilitată şi extinsă reţeaua de canalizare, vor fi construite staţii de pompare intermediară, vor fi modernizate şi reabilitate staţiile de epurare şi vor fi construite noi staţii de epurare. Cea mai mare parte a investiţiilor vor fi făcute în aglomerarea urbană Satu Mare, 108 milioane lei, la Carei şi Foieni  vor fi alocate 75 milioane lei, la Tăşnad  36,2 milioane lei iar  la Căpleni  6,3 milioane lei.

“Mă măguleşte faptul că sunt prezente atâtea personalităţi locale,pot să spun că aveţi un oraş frumos.Doresc să îi felicit pe cei care au realizat aceste proiecte dar este important ce veţi face în continuare” a adăugat ministrul Borbelyi.Discursul in limba maghiară a avut un alt conţinut ,s-a făcut referire la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990 şi la necesitatea  aprofundării limbii române, limba statului.

Au rostit alocuţiuni bilingve şi Csehi Arpad şi primarul Kovacs după care s-a trecut la tăierea panglicii inaugurale.

Manifestările au continuat în noua sală festivă a instituţiei de învăţământ unde directorul Zsido Sandor a făcut o scurtă prezentare a istoriei liceului Teoretic precum şi a derulării lucrărilor de construcţie şi renovare efectuate în cursul ultimilor ani.

Liceul Teoretic a luat fiinţă în 1 septembrie 1990 dar clădirea unităţii de învăţământ a fost dată în folosinţă în 15 septembrie 1969 ca sediu al Liceului Pedagogic al judeţului Satu Mare.Marea majoritate a educatoarelor şi învăţătoarelor din Carei şi judeţ sunt absolvenţi ai Liceului Pedagocic ,actualul Liceu Teoretic.

Acum studiază la acest liceu un număr de 652 de elevi dintre care peste 260 sunt navetişti.În anul 2007 s-au pus bazele proiectului de Extindere şi reabilitare a Liceului Teoretic în cadrul programului Operaţional Regional Regio,sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.Valoarea proiectului este de 4.457.694 lei, perioada de implementare,de 17 luni şi este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fonduri Europene de Dezvoltare Regională.În noul corp de clădire, P+2, funcţionează o bibliotecă,10 noi săli de clasă,un centru de informare-documentare şi o sală festivă la mansardă.Cu ajutorul panourilor solare montate pe acoperiş,şi al invertoarelor care transformă curentul continu în curent alternativ,este rezolvată sursa de energie pentru liceu.

Ministrul Borbelyi i-a îndemnat pe  elevii liceului să se îndrepte către facultăţile care sunt specializate în probleme de mediu care , consideră dânsul sunt de viitor.

Un sobor de preoţi au rostit rugăciunile de sfinţire a noii clădiri.

Momentul artistic a fost asigurat de către ansamblul folcloric român şi maghiar al liceului,acompaniat de fraţii Paşca.

redactia

Lasati un comentariu