Majorarea, lăsată pentru 2012

• publicat la: 5 aprilie 2011
Majorarea, lăsată pentru 2012

Odată considerată aprobată legea, remuneraţia cadrelor didactice rămâne practic la nivelul lunii ianuarie, chiar dacă au câştigat în instanţă aplicarea unei majorări de 50%.

Noua angajare a răspunderii în Parlament vine în contextul în care Guvernul spune că nu-şi poate permite să aplice majorarea de 50% acordată profesorilor, într-un elan electoral, înaintea alegerilor parlamentare din 2008. În plus, între timp s-au produs mai multe modificări – reduceri, creşteri, decizii de neconstituţionalitate – care au făcut ca unele cadre didactice să primească mai mulţi bani decât altele. Pentru a rezolva toate aceste probleme, Executivul va forţa adoptarea unei legi prin care salariile profesorilor vor fi îngheţate până la sfârşitul acestui an, drepturile câştigate în instanţă urmând să fie plătite ulterior. Ca reper în procesul îngheţării salariilor va fi luată luna ianuarie 2011 (adică remuneraţiile majorate cu 15%, după reducerea cu 25% de anul trecut). Totodată, personalul didactic şi didactic auxiliar nu va beneficia de premiul anual pentru anul 2010, de prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, iar orele suplimentare vor fi compensate numai cu timp liber.

Epopeea majorării salariilor în învăţământ

Povestea a început în octombrie 2008, când senatorii şi deputaţii au modificat o ordonanţă a Guvernului Tăriceanu (nr. 15/2008), care stabilea ca personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat să beneficieze, în perioada octombrie-decembrie 2008, de o creştere salarială de 9%. Sub presiunea alegerilor parlamentare care urmau, aleşii au modificat, aproape la unison, OG 15/2008 astfel încât profesorii universitari să primească o mărire de 55%, iar celelalte cadre didactice, de 37%. Când cifrele au arătat că o astfel de măsură nu se susţinefinanciar, Guvernul Tăriceanu a emis OUG 136 pe 28 octombrie 2008, prin care amâna majorările până în aprilie 2009. Apoi, a mers pe ideea devansării majorării, dar numai cu 17%. Actul avea însă să fie declarat neconstituţional.

Ulterior, mii de cadre didactice au cerut în instanţă aplicarea majorării. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ar exista, în acest sens, 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile, fiind totodată peste 50.000 de procese pe rol.

„Nu problema fructificării dreptului în instanţă este cea care se pune, ci problema stabilirii nivelului de salarizare pe 2011 în mod unitar, pentru tot personalul din învăţământ. O hotărâre judecătorească, chiar dacă procedura ar impune eventuale eşalonări, trebuie să fie aplicată”, a explicat fostul ministru social-democrat al Muncii Marian Sârbu, actualmente lider al UNPR.

Înainte însă de a fi atacat la Curtea Constituţională, cum şi-ar dori sindicatele din învăţământ, proiectul guvernamental este aspru criticat chiar din interiorul PDL. Mai exact, europarlamentarul Cristian Preda a arătat că proiectul ar abunda în „greşeli de ortografie”, „formulări neglijente” şi „formule goale de sens”. „De fapt, felul în care arată acest document al Ministerului Educaţiei e cel mai bun argument pentru nevoia măririi salariilor din învăţământ. Eu nu cred că o reformă a educaţiei poate reuşi în condiţii de austeritate”, a mai arătat Preda.

Contraatacul opoziţiei include boicotul

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale nu vor depune vreo moţiune de cenzură şi nici nu vor participa la şedinţele de Birouri Permanente sau de plen dedicate asumării. USL va sesiza Curtea Constituţională, iar în momentul „îndeplinirii actului şi al producerii efectelor” va depune plângeri penale împotriva premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Dublă asumare?

Conducerea PDL şi-ar dori ca Executivul să-şi asume răspunderea şi pe Codul Dialogului Social o dată cu proiectul privind îngheţarea salariilor profesorilor. Codul de Dialog Social, aflat în dezbatere publică din noiembrie 2010, cuprinde, la rândul său, nu mai puţin de cinci acte normative: Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea privind contractul colectiv de muncă, Legea conflictului de muncă şi Legea Consiliului Economic şi Social (CES).

Liderii sindicali au anunţat ieri că nu vor mai participa la discuţii cu ministrul Ioan Botiş, în condiţiile în care Codul de Dialog Social a fost trimis deja, spre avizare, CES. Ministrul Muncii şi-ar dori însă să fie definitivat Codul până la sfârşitul săptămânii.

sursa rl

Lasati un comentariu