Medicamentele naturiste pot fi comercializate de astăzi in UE doar dacă au o autorizaţie specială

• publicat la: 30 aprilie 2011
Medicamentele naturiste pot fi comercializate de astăzi in UE doar dacă au o autorizaţie specială

Începand de astăzi, pe piata UE vor fi permise numai medicamentele naturiste inregistrate sau autorizate, odată cu intrarea in vigoare a unei directive europene privind aceste produse. Potrivit Euractiv, directiva 2004/24/CE privind medicamentele pe bază de plante a avut o perioadă de tranzitie de 7 ani care a expirat astăzi, aşa incât doar produsele care s-au dovedit eficiente vor putea fi comercializate in continuare.

Mai multe Asoctiatii şi ONG-uri care promovează alimentaţia „naturistă” şi medicina homeopată critică puternic noua Directivă despre care spun ca-si propune sa scoata de la libera comercializare toate produsele naturale si fara efecte nocive. Numai testele de laborator necesare omologarii, dupa cum declara acestia, costa cam 100.000 de euro per ingredient.

Directiva privind medicamentele pe baza de plante introduce o procedura de inregistrare mai simpla decat pentru alte medicamente, tinand cont de indelungata utilizare a medicamentelor traditionale pe baza de plante. In acelasi timp, reglementarea contine garantiile necesare cu privire la calitatea, siguranta si eficacitatea lor.

Pentru a-si inregistra produsele, producatorii de medicamente traditionale pe baza de plante au avut la dispozitie o perioada de tranzitie de 7 ani. Directiva nu interzice vitaminele, suplimentele pe baza de minerale si ceaiurile din plante, si nici terapiile alternative si terapeutii care le practica, homeopatia, plantele medicinale sau cartile despre acestea.

30 de ani de utilizare a produselor

John Dalli, comisarul european responsabil cu politicile privind sanatatea si consumatorii, a afirmat: „Am ajuns acum la capatul unei lungi perioade de tranzitie care a acordat producatorilor si importatorilor de medicamente traditionale pe baza de plante timpul necesar pentru a demonstra ca produsele care fac obiectul activitatii lor au un nivel acceptabil de siguranta si eficacitate. Pacientii pot avea de acum incredere in medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE.”

Integral pe greenreport.ro

Lasati un comentariu