Ministerul de Finanțe prins cu minciuna de Eurostat

• publicat la: 28 aprilie 2011
Ministerul de Finanțe prins cu minciuna de Eurostat

Comunicatul Eurostat ne arată  încă o data ca guvernul României lucrează cu doua tipuri de date: unele pentru FMI si unele pentru cetățenii României. De mintit insa, ne minte pe toți.

De mai multe ori am atras atenția asupra faptului ca datoriile companiilor de stat nu sunt prinse in deficitul bugetar. Dar cum vocea Opoziției nu contează de obicei, sper ca vocea unei instituții europene avizate sa fie luată in serios.

Iata ce efecte poate produce minciuna Guvernului privind raportarea deficitului:

1. Daca se confirma ca Romania a avut un deficit mai mare cu peste 0,5% din PIB, inseamna ca Romania nu a respectat tintele convenite cu FMI.

2. Romania isi pierde orice credibilitate pe pieţele externe. Exact acum cand aveam posibilitatea sa ne imprumutam pe aceste piețe.

3. Toata credibilitatea cumpărata cu banii de la FMI si UE cu 19 mld euro s-a redus la zero.

4. Acest anunt va conduce la pierderea increderii investitorilor străini în economia noastra şi la un pret mai mare pentru imprumuturile externe.

5. Va aparea riscul ca orice politica publica propusa in Romania sa nu mai aiba nicio credibilitate, considerandu-se ca nu se bazeaza pe date reale, ci pe date mistificate.

6. Planul de ajustare al Guvernului este un esec. Nu am indeplinit nicio tinta din acordul cu FMI.  Rata inflatiei NU, deficitul bugetar NU, arierate NU etc.

Fata de aceste puncte, este necesar un audit asupra statisticii macroeconomice pentru a scoate la lumina datele corecte privind deficitul si datoria publica. Acest lucru ar trebui făcut de experții Eurostat.

De asemenea, se impune demisia celor implicați in denaturarea acestor statistici si anume: ministrul finantelor si președintele Institutului Național de Statistica.

sursa  Cotidianul

Lasati un comentariu