Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre. (Partea a doua)

• publicat la: 19 aprilie 2011
Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre. (Partea a doua)

*Izolarea locuintelor*

Cum este mai bine să facem izolatie peretilor exteriori, pe interiorul sau pe exteriorul peretelui? In primul rând ar trebui să vedem din ce este fabricat peretele exterior?  Pereţii exteriori pot fi din:

*-*cărămidă (plină sau eficientă (n.r.cu găuri verticale)) de diferite dimensiuni. Cu coeficientul de tranfer termic max, U=0,18W/ W/m²/K

*-*BCA (beton celular autoclavizat) U=0.16 W/m²/K

*-*prefabricate (beton armat) U = 0,23 W/m²/K

*-*lemn U=0.193 W/m²/K.

*-*boltari(beto

*-*chirpici,etc.

Coeficientii de transfer termic sunt pentru produsele puse in operă , dar netencuite. Important pentru micsorarea coeficientului de transret termic  este grosimea tencuielii,  care poate fi de la 2,5 până la 3,2 cm.

Majoritatea blocurilor din România, sunt executate din prefabricate. Aceste prefabricate sunt piese din beton armat, turnate in cofraje, in „fabricile de case”, lăsate să se intăreasca cel putin 28 de zile. Betonul ,dintre materialele de constructii ,este cel mai bun conducător termic, adică, ca izolator termic, este cel mai prost. Unele prefabricate au in interiorul lor un spatiu in care este montată fibra de sticlă de 5 – 7 cm. Dar aceasta in timp se distrige datorită umidităţii, depunându-se la baza golului. Deci eficienta, aproape zero.

Coeficientul de transfer termic fiind mare, pe perioada iernii , când temperatura scade mult , sub zero grade, temperatura suprafetei interioare a peretilor exteriori, faţă de temperatura mediului ambiant este mai mică cu 9-12° C. Multi fac o greseala foarte . mare, chiar fatală pentru sănătatea lor.

Izolează peretele exterior, prin interior cu polistiren extrudat de 2 cm  sau cu ghips carton si vată minerală.

Vom explica de ce este o greseala mare, izolarea termică prin interior. Pe timp de iarnă când temperatura exterioară este de -20°C.

Temperatura de inghet (0°C), in perete este aproximativ la jumătatea sectiunii, punctul de rouă este la 1/3 din interior spre exterior.

Temperatura pe suprafetei interioare a peretelui este de 9-12°C. Dacă izolăm cu polistiran sau ghips carton nu face nimic altceva decât  să apropiem temperatura de inghet spre suprafata interioară a peretelui, producând condens (este acelasi principiu ca atunci când scoatem din frigider , vara ,o sticlă cu apaă şi o lăsăm pe masă, spunem că a aburit, dar ea a produs condens.

Condensul se formează din aerul interior care este saturat cu apă,datorita surselor de producere a condensului (aburii de la gătit, uscatul

rufelor, respiratie, etc). In spatele acestor pereti din ghips carton sau polistiren este, in cele mai multe cazuri, f. f. f. mult mucegai.

La fel se intâmplă in spatele dulapurilor de haine care sunt asezate in dreptul peretilor exteriori.

De aceea cea mai bună izolatie termică se face numai pe exterior. Grosimea minimă pe care trebuie să o aibă polistirenul folosit la izolare este de 10 cm. Pentru pereti cu un coeficient de transfer termic mai mare este indicat polistirenul de 15 cm până lal 20cm, mai ales pentru poduri (izolatia sarpantei).

Temperatura suprafetei interioare, a peretelui exterior, după ce a fost izolat cu polistiren, pe exterior, este mai mică fată de temperatura mediului ambiant, cu 1-2° C. Se câştigă de două ori, odată pe un obiect cald nu se formează mucegai, dar să se tină cont de umiditatea interioara (40-60%) şi pierderile energetice sunt reduse. Despre umiditatea mediului ambiant vom vorbi in alt capitol.

sursa www.antimucegai.ro

NU IGNORATI MUCEGAIUL DIN CASA D-VOASTRA.

comentarii

de H.Lucian la 16 mai 2011 - 12:55

Acolo unde o izolatie exterioara NU este posibila(blocuri),izolarea interioara cu SUPERWAND DS este perfecta SUPERWAND DS va ofera:folia de aluminiu integrata actioneaza cu bariera de vapori si impiedica formarea ulterioara in spatele izolatiei a igrasiei ,2-ocupa putin spatiu(numai 10mm. res. 20 mm)la o izolare maxima. 3-Economiseste energie prin valoarea mare a izolatiei termice(WLG 0,25) SUPERWAND DS reduce pierderea de caldura cu 56% la placile de grosimea de 20 mm si cu 40% la placile de grosimea de 10mm ,face posibila introducerea unor masuri favorabile de asanare,deoarece nu se necesita modificari ale usilor,geamurilor, etc 5-permite tapetare,zugravire si finisarea fara probleme.Economisiti costuri de incalzire termica pana la 56% avand putine pierderi de kalori termice,eliminati complet igrasia si petele negre!!!!!!!!!!!!! MATERIALUL:placa izolatoare pentru peretii interiori SUPERWAND DS este din spuma poliuretanica dura,cu strat izolator fata de aburi aplicat pe ambele fete si hartie minerala pentru tapetare usoara,extrem de rezistenta la presare,conductabilitate termica masurata:0,025W/mK si rezistenta la difuziune:sd=550 m grosime strat aer aqu.

Lasati un comentariu