O gaură de dimensiuni record în stratul de ozon va cauza o primăvară „de foc”

• publicat la: 6 aprilie 2011
O gaură de dimensiuni record în stratul de ozon va cauza o primăvară „de foc”

Primăvara va fi una de foc! Nivelul radiaţiilor solare ar putea fi mult mai mare decât ne-am aştepta. Organizaţia Mondială de Meteorologie a anunţat astăzi că gaura din stratul de ozon care urmează să ajungă deasupra României are dimensiuni record.

Stratul care protejează Pământul de radiaţiile ultra violete s-a subţiat deja la jumătate în zona Polului Nord.

Specialiştii Organizaţiei Mondiale de Meteorologie spun cât se poate de clar că din decembrie, stratul de ozon s-a subţiat deasupra Polului Nord cu 40%. Asta din cauza temperaturilor scăzute şi a particulelor nocive din atmosferă.

Este cea mai mare rarefiere a stratului de ozon de deasupra Arcticii, observată până acum.

Ei bine, această imensă gaură vine spre România. Pe 28 martie meteorologii germani de la Centru European pentru Mediu ne-au anunţat că am putea simţi efectele spre sfârşitul acestei luni. Pentru moment Administraţia Naţională de Meteorologie spune că nivelul ozonului în ţara noastră este unul normal.

Ce ne aşteaptă însă putem vedea deja în Rusia. Locuitorii de acolo au început să simtă efectele subţierii stratului de ozon. Creşterea nivelului de ultraviolete poate provoca apariţia unor forme de cancer de piele, cataractă şi poate afecta sistemul imunitar uman.

Cu alte cuvinte, în minivacanţa de 1 mai va trebui să folosim loţiuni de plajă cu factor de protecţie cât mai ridicat.

sursa Antena3

Lasati un comentariu