Pastila de 3 euro contra atacurilor cerebrale va fi lansată în câteva săptămâni

• publicat la: 6 aprilie 2011
Pastila de 3 euro contra atacurilor cerebrale va fi lansată în câteva săptămâni

Pradaxa , pastila care împiedică formarea cheagurilor de sânge şi care este considerată cea mai mare descoperire din ultimii 50 de ani în tratamentul atacurilor celebrale, va fi lansată, în câteva săptămâni, în Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Cercetătorii care au creat anticoagulantul susţin că acesta este „mai sigur, mai bun şi mai uşor de ingerat” decât warfarina, tratamentul din prezent. Asta pentru că warfarina, prescrisă contra atacurilor celebrale încă din 1950, este folosită şi ca otravă de şobolani, iar o supradoză ar pune în pericol sănătatea oamenilor. De asemenea, ea reacţionează cu anumite mâncăruri: spanacul şi broccoliul îi anulează efectul, iar fructele de pădure îl măresc, putând determina sângerări periculoase.

În schimb, Pradaxa nu afectează dieta şi este cu 39% mai eficientă în blocarea cheagurilor de sânge, a arătat un studiu la care au participat 18.000 de bărbaţi şi femei cu fibrilaţie atrială (o boală foarte comună care afectează ritmul cardiac şi măreşte de cinci ori riscul de atac cerebral).

În Marea Britanie, 1,2 milioane de oameni suferă de fibrilaţie atrială, boală care provoacă 15% din cele 150.000 de atacuri cerebrale înregistrate în această ţară, în decursul unui an.

„Pacienţii au aşteptat 50 de ani pentru o alternativă la warfarină. Pradaxa are potenţialul de a scădea rata atacurilor celebrale şi, în general, de a îmbunătăţi calitatea vieţii celor care iau pastila”, susţine dr. Truddie Lobban, şeful Asociaţiei pentru prevenirea fibrilaţiei atriale din Marea Britanie.

sursa gandul.ro

Lasati un comentariu