Peste 1 milion de români suferă de astm!

• publicat la: 26 aprilie 2011
Peste 1 milion de români suferă de astm!

Peste 1 milion de români suferă de astm avertizează medicii pneumologi.Societatea Română de Pneumologie va marca Ziua Mondială a Astmului printr-o conferinţă ce va avea loc în data de 3 mai,orele 11,00 la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Vor fi prezenţi pacienţi cu astm care vor povesti despre cum au reuşit să işi menţină sub control boala, astfel incât să se poată bucura de o viaţă normală, activă.

Conferinţa işi propune să tragă un semnal de alarmă asupra prevalenţei crescute a astmului in România, dar şi să puncteze metodele de menţinere sub control a acestei boli.

Astmul este o boală care afectează bronhiile. Bronhiile sunt ramificaţii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se ingustează astfel incât apar dificultăţi in circulaţia aerului atât la inspiratie cât şi la expiraţie. Mai multi factori pot fi la originea acestei afecţiuni:
– fibrele musculare situate in jurul bronhiilor se contractă („spasm” bronşic)
– mucoasa este iritată şi se congestionează
– in interiorul bronhiei se acumulează mucus anormal de vâscos.

Caracteristic astmului este rolul important jucat de contracţia musculaturii bronhiilor. Spasmul dispare in câteva minute după inhalarea medicamentelor specifice, iar circulaţia aerului in bronhii este net ameliorată. Acest fapt confirmă diagnosticul de astm alături de alte teste funcţionale pulmonare.

Invitaţi la conferinţă vor fi prof.dr. Florin Mihălţan – Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi  prof.dr. Miron Bogdan – Preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

redactia

Lasati un comentariu