Precizări privind accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă din Olanda

• publicat la: 13 April 2011
Precizări privind accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă  din Olanda

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de declaraţiile ministrului olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, citate în media olandeză şi preluate de presa română, potrivit cărora cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria vor primi, de la 1 iulie 2011, permise de muncă în Olanda, doar în cazuri excepţionale.

Partea română doreşte să sublinieze faptul că alegaţiile oficialului olandez, conform cărora accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă olandeze ar contribui la creşterea şomajului în Olanda nu se pot susţine, dat fiind faptul că, pentru a putea lucra în Olanda, un cetăţean român are nevoie de un permis de muncă, ceea ce implică obţinerea acceptului prealabil al unui angajator olandez.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe consideră că libera circulaţie a lucrătorilor nu creează turbulenţe pe pieţele forţei de muncă, ci, dimpotrivă, contribuie la creşterea economică a statelor membre care şi-au deschis piaţa muncii.

În context, partea română reaminteşte faptul că libera circulaţie a forţei de muncă reprezintă un principiu fundamental al Pieţei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetăţenii români, în calitate de cetăţeni europeni, trebuie să se bucure de acest drept în toate statele membre cât mai curând posibil.

Partea română îşi exprimă disponibilitatea de a coopera cu partea olandeză în vederea identificării celor mai bune soluţii, în interesul ambelor părţi.

Ministerul Afacerilor Externe va întreprinde demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor semnalate.

sursa MAE

Lasati un comentariu