România vrea încă o centrală nucleară: Vezi zonele propuse

• publicat la: 26 aprilie 2011
România vrea încă o centrală nucleară: Vezi zonele propuse

In timp ce marile puteri europene, precum Germania, Franţa sau Elveţia încep procedurile de închidere ale centralelor nucleare, România nu s-a speriat de dezastrul din Japonia şi mai vrea încă o centrală. Peste 100 de localităţi sunt propuse pentru construcţia acesteia.
Lista alcătuită de autorităţi cu zonele propuse pentru construcţia noii centrale nucleare din România a fost ţinută în secret, până când organizaţia Greenpeace a reuşit în instanţă desecretizarea ei. Noua centrală va fi contruită până în 2025, potrivit citynews.ro.

Pe lista cu amplasamentele potenţiale pentru o nouă centrală nucleară sunt cuprinse 102 localităţi din Dobrogea, Moldova, dar mai ales din Transilvania. Opt dintre cele 102 amplasamente se află pe teritoriul judeţului Cluj, de-a lungul Văii Someşului, unele la doar câţiva kilometri de municipiul Cluj-Napoca.

Alte câteva zeci se află pe Valea Muresului şi altele pe Valea Oltului, potrivit listei întocmite în urma unui studiu pentru care Ministerul Economiei a plătit aproape un sfert de milion de euro.

Jucu, Bontida, Bundătura, Mănăstireni, Mica, Jichis, Dej şi Catcău, toate ar putea găzdui începând cu următorii ani cea mai noua centrală nucleară de pe teritoriul României.

Greenpeace a demarat o petiţie împotriva intenţiei Guvernului de a construi o nouă centrală nucleară în România.

„Statul român a plătit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul României. Populaţia nu a fost întrebată dacă doreşte o nouă centrală nucleară, aşa cum prevăd normele internaţionale,însă acest lucru nu a stat nicidecum în calea alocării banilor pentru studiu. Studiul rezultat este secret şi a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obţine lista celor 102 localităţi.  Restul studiului este în continuare ţinut sub cheie de către strategii naţionali ai energiei, însă pentru desecretizarea acestuia am înaintat o acţiune la Comitetul de la Aarhus şi un proces la Tribunalul Bucureşti. În plus, am contactat primăriile tuturor celor 102 de localităţi şi am aflat că oamenii de acolo nu au fost informaţi despre această iniţiativă şi că nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate”, spune Ionuţ Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

sursa Money.ro

Lasati un comentariu