Sănătate condiţionată

• publicat la: 4 aprilie 2011
Sănătate condiţionată

67 de spitale s-au închis vineri  în baza Hotărârii de Guvern 345 din 31 martie 2011 . Repet, din 31 martie, 2011.
Cum s-au închis am văzut cu toţii, sideraţi, privind imaginile filmate ale tuturor televiziunilor şi citind reportajele cutremurătoare din presa scrisă şi online . Personal am avut senzaţia unui exod, a unei evacuări forţate, determinată de o calamitate naturală sau de una nucleară. Nou-născuţi în incubatoare “zburau” pe scările spitalelor, mame lăuze, care abia se târau, cu sondele şi furtunele în mână, dezorientate şi înspământate, aşteptând nici ele neştiind ce, în curţile spitalelor, bolnavi operaţi, imobilizaţi în cărucioare, scoşi din saloane de brancardieri, bătrâni suferinzi, disperaţi şi cocârjaţi, care spuneau, cu voce pierită, că se duc acasă să moară…
Aşa s-a derulat vineri  filmul apocaliptic al aplicării în practică a Hotărârii de Guvern 345 din 31 martie 2011. Hotărâre care a ieşit de la tiparniţa Monitorului Oficial abia pe 1 aprilie, şi care a creat haos pentru că managerii de spitale nu aveau de unde să ştie, dinainte, care spitale vor rămâne şi care vor fi închise, fiindcă listele, cum bine ştim, până să se adopte Hotărârea de Guvern, s-au tot schimbat, ca pamperşii, funcţie de lobby şi interese poltitice.
Nu am avut răgazul necesar să fac o analiză de detaliu pentru a vedea ce culoare politică au localităţile în care s-a stabilit, într-un final, ce spitale se închid. Poate o veţi face dumneavoastră.
Nu pot însă să nu observ, cu mirare, cu mare şi deosebită mirare, chiar cu stupoare, că NICIUN SPITAL DIN JUDEŢELE COVASNA şi HARGHITA nu se află printre cele 67 de spitale din care bolnavii au fost scoşi pe brânci.
La fel cum, cu aceeaşi stupoare, am luat cunostinţă şi de declaraţia de ieri a ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care recunoaşte că în multe spitale a fost haos, dar vina, spune acesta, este a managerilor, care au ştiut din timp că se închid spitalele şi nu au făcut nimic.
Da, din timp , s-a ştiut, teroretic, dar practic doar după ce a ieşit de la tipar Hotărârea de Guvern 345 din 31 martie. Adică pe 1 aprilie, domnule ministru Cseke! Iar haosul, oricât v-aţi spăla dumneavostră pe mâini, ca Pilat din Pont, vă aparţine în totalitate, fiindcă ar fi trebuit să vă implicaţi direct şi să coordonaţi în totalitate acest proces delicat şi dureros în aşa fel încât el să nu afecteze bolnavii şi aşa suferinzi şi disperaţi că nu se pot trata cum trebuie din cauza lipsei de bani şi din cauza măsurilor tot mai restrictive pe care le practicaţi când vine vorba de sănătatea românilor.

sursa  ziare.ro

comentarii

de cititor la 5 aprilie 2011 - 09:21

si noi care credeam ca cseke e lipsit de umor

de ana-maria la 6 aprilie 2011 - 04:32

numai la noi e posibil asa ceva dar trist e ca ministrul nu e de-al nostru dar se comporta ca pe dambovita

Lasati un comentariu