Soluţii pentru un mic dejun de post

• publicat la: 6 aprilie 2011
Soluţii pentru un mic dejun de post

Ce să mănânci la micul dejun când ţii post? Află că există numeroase opţiuni sănătoase, fără să fii nevoită să apelezi la produsele nocive din comerţ, care sunt pline de chimicale. Iată cât de simplu şi de gustos poţi să-ţi prepari un mic dejun de post!

De ce să dai banii pe pateurile şi produsele de post gata preparate din comerţ când poţi să prepari atât de uşor în casă toate aceste combinaţii? Iată ce combinaţii poţi să faci ca să mănânci cât mai variat şi sănătos la micul dejun în zilele în care ţii post:

1. Pateu de linte

Se fierbe linte, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe). Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.

2. Hummus (pateu de năut)

Se fierbe năutul, se scurge şi se pune în robotul de bucătărie. Se combină cu ulei de măsline, puţin usturoi, piper, sare, apă, ardei roşu, zeamă de lămâie şi verdeaţă proaspătă (mărar, pătrunjel). Opţional poţi să adaugi tahini (pastă de susan) care face pateul mai cremos şi îi oferă un gust aparte.

3. Fasole bătută

Nicidecum fasolea bătută din comerţ sau cea sub formă de fulgi! Poţi să faci fasole bătută, să o păstrezi în frigider şi să faci tartine dimineaţa. Acestea pot fi garnisite cu felii de avocado sau verdeaţă (mărar, pătrunjel). Persoanele care suferă de diabet şi cele care sunt supraponderale trebuie să consume cu moderaţie fasole bătută, avertizează specialistul în nutriţie, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Motivul: spre deosebire de iahnia de fasole, varianta bătută are „o încărcătură glicemică ridicată, din cauza distrugerii mecanice a bobului care permite eliberarea amidonului”, explică specialistul.

4. Cereale integrale cu lapte vegetal

Ai opţiunea de a cumpăra laptele vegetal din comerţ, însă mare atenţie la ingredientele lui (cu cât mai puţine, cu atât mai bine) sau să-l prepari în casă.
De asemenea, se recomandă mai degrabă combinarea laptelui vegetal cu cereale integrale, deoarece vei evita senzaţia de balonare care apare în urma consumul de cereale cu lapte de vacă.

5. Omletă din tofu (brânză de soia) cu ceapă şi ardei

Se scurge tofu, se fărâmiţează şi se pune într-o tigaie cu 1 linguriţă de ulei. Se presară peste ea praf de curry pentru a-i da o savoare şi se lasă puţin la călit (5 minute), amestecând-o des cu o lingură de lemn. Se adaugă apoi puţină ceapă şi ardei, ambele tocate mărunt şi se mai lasă la călit încă 5 minute până se îmbină aromele. Opţional poţi să adaugi câteva felii de ciuperci şi verdeaţă.

6. Pateu din seminţe de floarea soarelui

Pune o cană de seminţe de floarea soarelui crude la înmuiat de seara şi o jumătate de cană cu seminţe de susan. Dimineaţa se pun în robotul de bucătărie şi se amestecă cu puţină ceapă, 2-4 linguri de apă şi verdeaţă, în funcţie de preferinţă. Opţional poţi să îi adaugi: ardei roşu, să înlocuieşti ceapa cu puţin usturoi, busuioc proaspăt, oregano.

7. Pateu de dovlecel cu mărar

Se pune dovlecelul curăţat în robot şi se combină cu zeamă de lămâie, sare, piper, mărar, puţină ceapă verde sau usturoi, ulei de măsline şi chimen măcinat.

8. Guacamole sau pastă de avocado

Pisează un avocado foarte copt şi amestecă-l cu puţină sare, piper, suc de lămâie, mărar şi foarte foarte puţină ceapă verde (o codiţă, doar pentru a-i da gust). Opţional poţi să pui o roşie mică tăiată cubuleţe, ardei sau praf de chilli. În cazul în care eşti în ziua ta liberă, nu te limita la o codiţă de ceapă, ci pune mai multă.

9. Terci de ovăz cu lapte vegetal

Pune la încălzit laptele, adaugă fulgi de ovăz şi lasă compoziţia la foc mic 5 minute. Se ia de pe foc şi se lasă sub capac 2-3 minute. Se consumă în amestec cu felii de măr, banană, stafide, miere de albine, scorţişoară.

sursa Topsanatate

Lasati un comentariu