Un român a cumpărat tot lotul cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran

• publicat la: 8 April 2011
Un român a cumpărat tot lotul cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran

Un român a cumpărat tot lotul cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei care a avut loc, joi, la Paris. Românul a oferit 405.000 de euro, reprezentând întrega sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon, transmite Mediafax.

Participante la licitaţie, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) nu au reuşit să cumpere împreună nici un document , întrucât un licitator a plătit pentru toate loturile la sfârşitul licitaţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii TVR au declarat că reuşiseră să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoana a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

BCU şi TVR au decis să liciteze împreună pentru toate manuscrisele şi obiectele personale ale lui Emil Cioran, evaluate de specialişti la o valoare totală de până în 100.000 de euro, a declarat directorul BCU Mireille Rădoi.

Printre obiectele scoase la licitaţie s-au numărat caiete manuscrise – “Tragicul cotidian”, “Adolescenta”, “Jansenismul”, “Pamflet şi pamfletar”, “Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant”, “Banalitate şi transfigurare”, “Cartea amăgirilor”, “Lacrimi şi sfinţi”, “Schimbarea la faţă a României” – numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor, o fotografie a lui Cioran semnată pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenţă în filosofie şi litere şi multe altele.

Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi s-a numărat manuscrisul intitulat “Îndreptar pătimaş”, evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro.

Vineri,8 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui filosof şi eseist Emil Cioran.

George Brăiloiu este românul care a cumpărat tot lotul de manuscrise şi documente care au aparţinut lui Emil Cioran si  va dona operele, statului român.

“Le voi dona statului român. Sunt un admirator al lui Cioran şi consider că manuscrisele trebuie să rămână acasă”, a declarat omul de afaceri pentru Pro Tv.

Potrivit acestuia, donaţia se va face in câteva luni, după ce avocatii omului de afaceri vor discuta cu reprezentantii Academiei Române si cei ai Bibliotecii Central Universitare.

Brăiloiu, care a spus că a licitat din ţară, dar ca a avut şi brokeri la Paris, a declarat că este un admirator al lui Cioran.

“Consider că manuscrisele trebuie să se intoarcă in ţară si să facă parte din patrimoniul naţional”, a precizat el.

George Brăiloiu a câştigat in ultimii doi peste 100 de milioane de euro, datorită consultanţei pentru eliberarea de certificate de emisii de carbon.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu