Vrei să faci un descoperit de cont? Vezi ce bănci au astfel de oferte

• publicat la: 26 aprilie 2011
Vrei să faci un descoperit de cont? Vezi ce bănci au astfel de oferte

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de imprumuturi de pe piaţa bancară il reprezintă cel care permite accesarea de sume mici, de până la câteva salarii. Descoperitul de cont sau overdraft-ul ar putea reveni „pe val”, in condiţiile in care creditele in valută vor fi tot mai puţin accesibile, iar creditele de nevoi personale propriu-zise rămân la fel de scumpe.

Cea mai mare parte a băncilor de pe piaţa românească au o astfel de ofertă, care poate fi accesată numai de persoanele care au la un creditor un cont curent in care işi primesc salariul.

La BCR, de exemplu, suma minimă care poate fi luată este de 500 de lei şi poate ajunge până la maxim valoarea a 6 salarii, dar fără a depăşi 20.000 de lei. Imprumutul se poate obtine destul de uşor de la orice sucursală pe baza adeverinţei de venit sau a extrasului de cont.

BCR lucreaza cu o dobândă variabilă in funcţie de referinţă Robor la 3 luni (3M) valabil la 31 martie 2011 in valoare de 5,68%, la care se adaugă marja fixă a băncii de 7 puncte procentuale. DAE ajunge aici la 13,44%. In cazul in care aveţi anumite probleme, există si o dobânda penalizatoare care este constituită din dobânda propriu-zisă a descoperitului de cont, plus alte 5 puncte procentuale. Perioada de creditare este de maxim 12 luni.

BRD – perioada dublă de creditare

In cazul celui de-al doilea mare jucător din piaţa bancară locală, BRD, perioada de creditare se poate intinde la 24 de luni, conform informaţiilor de pe site-ul băncii. Si limita de imprumut este mai mare decât la BCR, aici putând ajunge până la 10.000 de euro.

Pentru analiza dosarului, banca va percepe un comision de 20 de lei, dacă imprumutul este in moneda naţională. Dacă este in dolari sau euro, comisionul este de 5 dolari/euro. Dacă doriţi reinnoirea liniei de creditare sau majorarea acesteia va mai costa 20 de lei.

UniCredit Tiriac, salariul minim de 400 lei

Facilitatea „descoperit de cont” se reinnoieşte anual şi poate fi solicitată de orice persoană care câştigă un salariu net lunar de minim 400 lei, virat intr-un cont curent deschis la UniCredit Tiriac Bank, anunţă banca.

Creditorul calculează dobândă considerandu-se valoarea utilizata a descoperitului de cont si perioada aferentă acestuia (număr de zile). Dobânda este de 18,19% pe an. Rata dobânzii este variabilă şi se calculează in funcţie de indicele de referinţă Robor 6M. Costurile unui cont curent variază de la 20 lei la 180 lei pe an, in funcţie de pachetul ales.

Exemplu de overdraft, marca Intesa Sanpaolo

La Intesa Sanpaolo venitul minim pentru accesarea descoperitului de cont trebuie să fie de minim 450 de lei. In cazul acestei bănci, dobânda se calculează in funcţie de Robor la 3 luni plus 9,75%. Pe site-ul băncii se menţionează că nu există alte comisioane.

Dacă se ia drept exemplu o familie cu un copil, in care solicitantul are un venit lunar de 4.043 lei, fără alte rate, el se poate califica la un credit in valoare de 24.000 lei pe o perioadă de 18 luni. Suma de plată ajunge la un maxim lunar de 301,47 lei, in timp ce DAE va fi de 15,83%.

Garanti Bank oferă overdraft numai in lei, indicele de referinţă care se calculează la oferta fiind Robor la 3 luni. Dobânda acestei facilităţi este de 10,68% in timp ce DAE ajunge la 11,22%.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu