A murit Fănuş Neagu

• publicat la: 24 mai 2011
A murit Fănuş Neagu

Fănuş Neagu a murit marţi dimineaţă, la vârsta de 79 de ani. Scriitorul s-a stins la ora 3.30, la Spitalul Elias din Capitală. Fănuş Neagu suferea de cancer la prostată.

În ultima perioadă, Fănuş Neagu a fost internat la Spitalul Elias din Capitală, iar în ultimele săptămâni a fost în comă, informează Mediafax.

Memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg, Fănuş Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în satul Grădiştea-de-Sus din judeţul Brăila. În anul 1954, a debutat cu povestirea „Duşman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”. În anul 1960 a avut oc debutul editorial cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, volum retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: „Somn de la amiază”, „Dincolo de nisipuri”, „Vara buimacă”, „Scoica de lemn”, „Cartea cu prieteni”, „A doua carte cu prieteni”.

În anul 1985 i se joacă piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic şi „Olelie” pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

În anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”.

În perioada decembrie 1993 – 1996, Fănuş Neagu a deţinut funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar în 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al Academiei Române.

Criticul literar Nicolae Manolescu afirmă că Fănuş Neagu „era unul dintre cei mai de seamă prozatori ai generaţiei sale, chiar dacă unii o consideră expirată”.

‘Ba chiar când a fost pus pe o listă a primilor zece scriitori din România s-a găsit cineva să spună că era un elefant stalinist, împreună cu D. R. Popescu, cu Buzura şi cu ceilalţi colegi ai generaţiei ’60, neegalată de celelalte până în prezent’, a declarat pentru Agerpres Nicolae Manolescu.

Trupul neînsufleţit al lui Fănuş Neagu va fi depus miercuri la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Admiratorii şi apropiaţii scriitorului vor putea să îşi ia rămas bun de la cel care a fost Fănuş Neagu. Reprezentanţii USR nu ştiu ora exactă la care se va produce evenimentul. Înmormântarea va avea loc joi la cimitirul Bellu din Capitală.

Lasati un comentariu