Efectele lipsei potasiului din organism

• publicat la: 21 mai 2011
Efectele lipsei potasiului din organism

Aportul scăzut de potasiu poate avea un impact negativ asupra organismul şi o persoană care se află in această situatie trebuie să ia măsuri pentru că acesta este o componentă-cheie a celulelor corpului, care răspund de mişcările cardiovasculare, de trimiterea semnalelor nervoase sau de digestie.

Muşchii inimii au nevoie de potasiu pentru a menţine ritmul normal al bătăilor inimii. Lipsa potasiului poate fi de vină pentru un ritm cardiac neregulat, ceea ce creşte probabilitatea unui stop cardiac, aminteşte Buzzle.

Potasiul este un electrolit necesar contracţiilor musculare, iar in lipsa sa muşchii nu se contracta corespunzător, ceea ce ne poate face să ne simţim slăbiţi şi obosiţi. De asemenea, crampele musculare pot să apară tot din această cauză.

Acesta reglează nivelul lichidului din tractul digestiv, iar in lipsa sa o persoană poate suferi de constipaţie, dureri abdominale şi balonare.

De asemenea, lipsa potasiului din organism poate duce la o afecţiune  numită hipokaliemie. Printre simpotomele acesteia se numără greaţa, vărsăturile recurente, furnicăturile si amorţelile in diferite părţi ale corpului, slăbiciunea, ameţeala şi leşinul.

Pentru a fi sigur că asimilezi cât mai mult potasiu trebuie să consumi legume cu frunze verzi, mazăre, cartofi, produse lactate, fructe cu coaja lemnoasă, banane,migdale  sau caise. Necesarul de 2.000 – 3.000 mg pe zi poate fi obţinut cu uşurinţă in cazul in care dieta ta este una echilibrată.
Rosiile sunt principala sursă de potasiu, cartofii, dar şi fasolea, iaurtul şi midiile sunt surse bune . Consumă şi prune sau suc de prune şi morcovi, adaugând dacă iţi place şi soia la dietă.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu