Inflaţia creşte. Ce le mai rămâne românilor care economisesc

• publicat la: 6 mai 2011
Inflaţia creşte. Ce le mai rămâne românilor care economisesc

Avansul puternic al inflaţiei în primele trei luni ale anului a redus, în termeni reali, veniturile celor care au economisit. Între ianuarie şi martie, preţurile de consum au urcat cu 2,2%, mult peste dobânda pe care un deponent ar fi câştigat-o din banii depuşi la bancă.

Dobânda pentru economiile populaţiei a fost de aproximativ 7,1% în ultima perioadă sau 1,8% pentru un depozit la 3 luni, arată statisticile BNR. Dacă o persoană ar fi deschis în ianuarie un depozit de 10.000 de lei la trei luni, ar fi trebuit să încaseze până de curând în jur de 180 de lei la maturitate. Dar, de anul trecut, statul impozitează dobânzile cu cota unică de 16%. În consecinţă, câştigul a fost de aproximativ 150 de lei. În acelaşi timp însă, preţurile de consum s-au majorat, în medie, cu peste 2% în primele trei luni ale anului, semnificativ peste dobânda acumulată în perioada ianuarie-martie.

Cu alte cuvinte, cei care au economisit, au ajuns, după trei luni, la 10.150 de lei, dar în termeni reali, la o sumă mai mică decât la începutul anului. Practic, valoarea banilor s-a depreciat cu 0,7%, cât reprezintă diferenţa dintre inflaţia în primele trei luni şi randamentul la depozite. Poate părea puţin, dar populaţia are la bănci depozite în moneda naţională de peste 65 de miliarde de lei. Dobânzile la economiile în lei sunt acum uşor sub niveul de anul trecut, dar de peste două ori mai mici decât în martie 2009. Specialiştii spun că deşi dobânzile nu mai acoperă inflaţia, economiile la bancă mai reduc din atacul preţurilor asupra puterii de cumpărare a banilor.

sursa  Money.ro

comentarii

de cititor la 7 mai 2011 - 15:41

Inflatia reala si cea declarata sunt doua lucruri diferite .Ce am observat eu , este ca la multe alimente de baza pretul a crescut cu 25% fata de sfarsitul anului 2010 .

Lasati un comentariu