Managerii de la stat, nişte incapabili

• publicat la: 10 mai 2011
Managerii de la stat, nişte incapabili

Managerii „de import“ se pare că sunt ultima soluţie pentru a salva ce se mai poate salva din companiile de stat, aduse practic în faliment de şefi incapabili, numiţi pe considerente politice. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că este scandalos faptul că oameni care nu sunt calificaţi, dar au conexiuni politice, conduc unele companii de stat în beneficiul propriu. În aceste condiţii, Guvernul va fi silit să apeleze la firme internaţionale de consultanţă pentru a recruta noi manageri pentru companiile de stat, conform angajamentelor din scrisoarea de intenţie. „Pot să fie europeni, asiatici, români, nu îmi pasă. Îmi pasă să fie performanţi, calificaţi, să eficientizeze activitatea companiilor“, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, citat de JURNALUL NAŢIONAL.

Cu alte cuvinte, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, după 20 de ani în care directorii numiţi pe criterii politice sau de-a dreptul corupţi au dus în pragul falimentului majoritatea companiilor de stat, FMI cere ca selecţia să fie făcută transparent, cu ajutorul unor companii de recrutare. Dacă vor fi instalaţi, într-adevăr, manageri profesionişti şi independenţi, provocările pentru ei vor fi uriaşe, constată EVENIMENTUL ZILEI, pentru că vor trebui să pună capăt contractelor cu firmele-căpuşă, vor avea de luptat cu cei numiţi politic la toate nivelurile în interiorul acestor companii sau vor fi nevoiţi să facă restructurări masive, deci să înfrunte „eternii“ lideri sindicali.

Anunţul făcut de Franks a venit după ce sâmbătă şeful statului Traian Băsescu i-a criticat pe managerii „blagosloviţi politic, care nu au niciun fel de apăsare nici legat de pierderi, nici de arierate“. Totuşi, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, ei sunt numiţi după algoritm politic, majoritatea având funcţii de partid sau fiind apropiaţi ai unor lideri PDL. Iar JURNALUL NAŢIONAL îi aminteşte lui Traian Băsescu că de fapt aceşti manageri sunt numiţi şi menţinuţi în funcţie chiar de miniştrii guvernului Boc.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu