Masacrul câinilor din Botoşani.De ce ?

• publicat la: 17 mai 2011
Masacrul câinilor din Botoşani.De ce ?

Medicul veterinar Liviu Gaiţă arată că a fost un experiment pilot, pentru a testa Opinia publică .

Liviu Gaiţă, un celebru medic veterinar din Bucureşti, a explicat pentru De Ce News care ar putea fi motivaţia celor care au comandat masacrul din Botoşani, unde au fost ucişi 230 de câini. Ipoteza că s-a încercat, printr-un act ilegal, ascunderea unor furturi, trebuie verificată în continuare de către autorităţi, dar mai probabilă este varianta unui experiment pilot, menit să testeze  opinia publică.

Anumite forţe politice speră să treacă prin Parlament legea care permite uciderea animalelor din adăposturi şi vor să vadă cum va reacţiona societatea, după aplicarea „soluţiei finale“.

În general, din adăposturi se fură concentratele proteice pentru a fi utilizate la hrănirea porcilor, din  gospodării,  arată dr. Gaiţă. Este posibilă şi o fraudă pe scară largă, cu plimbarea facturilor între magazin şi conducerea unităţii, dar acoperirea ei nu ar necesita uciderea în masă a câinilor. În România nu există un sistem de monitorizare şi control eficient, aşa că  nu pot fi depistaţi cei care ar face acest lucru, chiar dacă se găsesc câini înfometaţi sau subnutriţi în adăposturi.

De Ce News: Se pot face bani furând din mâncarea animalelor din adăposturi?

Liviu Gaiţă: La orice adăpost, public sau privat, mâncarea câinilor este dijmuită de cei care îi îngrijesc. Este o adevărată luptă cu îngrijitorii, ca să nu fure concentratele şi să le ducă acasă la ei, pentru a-şi hrăni porcii. E ilegal să hrăneşti porcii cu proteină animală, dar lor le place aşa că se caută aceste concentrate. E cam greu să se fure pe scară mare, cu facturi, dar nu imposibil, dacă există înţelegeri cu furnizorii.

De Ce News: Nu se poate controla greutatea câinilor? S-ar vedea că sunt înfometaţi.

Liviu Gaiţă: Există o rată de utilizare a hranei care trebuie să se traducă în bilanţul masei corporale. Măcar să nu scadă în greutate…Sunt, e drept, şi pierderi, o parte a concentratelor se împrăştie din vase şi se amestecă, să zicem, cu materiile fecale, trebuind aruncată. Din păcate, nu există facilităţi de cântărire a animalelor în padocuri. E şi greu să-i urci pe cântar.

De Ce News: Greu, dar nu imposibil.

Liviu Gaiţă: Este o chestiune neacoperită de lege, slab reglementată. Există norme de hrănire şi statistici, în occident, care ar permite evaluarea şi stabilirea cantităţii de hrană efectiv administrate. Dar dacă legea nu impune aşa ceva, la noi, ele nu au nicio valoare. I-au sufocat în pungi de plastic

De Ce News: Deci în Botoşani nu aveau de ce să se ascundă, omorând câinii ca să îngroape urmele?

Liviu Gaiţă: Nu aveau neapărat nevoie să-i omoare. Nu există nicio modalitate administrativă de control a greutăţii şi ratei de utilizare a hranei care să fie aplicabilă, în ţara noastră. Mai degrabă a fost un test de stres. Au vrut să vadă cum se mobilizează opinia publică, în caz că se trece la o campanie de omoruri pe scară largă. Un experiment pilot, într-un oraş din țară, ca să poată spune la centru că e un exces local, dacă iese rău. Au găsit un om dispus să omoare câinii, chiar să încalce legea şi au trecut la treabă. Acum se evaluează reacţia societăţii.

De Ce News: Acţiunile din Botoşani sunt în afara legii?

Liviu Gaiţă: Fără îndoială. Trebuia făcută dovada că fiecare câine în parte suferea de o boală incurabilă, ceea ce nu e cazul. Decizia e incorectă medical şi ilegală din punctul de vedere al autorităţilor. Nu e vorba despre o epizootie, care s-ar transmite la om, cum a fost gripa aviară. Prima măsură era carantinarea, 10 zile, apoi se discuta fiecare caz în parte. Alt lucru grav este reprezentat de procedura de ucidere. Nu se pot omorî după normele legale 230 de câini în 2 ore. Procedura reclamă materiale sanitare specifice (seringi, flacoane etc) care trebuie să fie păstrate, dovedind că s-au aplicat manevrele legale, dar şi personal calificat. cred că i-au otrăvit, ceea ce e ilegal, sau că se minte cu privire la durata acţiunii. E clar că nu putea avea viteza pretinsă: substanţa letală, pentru eutanasiere, se administrează intravenos, prin perfuzie, nu intramuscular, deci durează minute în şir…imposibil să eutanasieze 230 de câini în 2 ore. I-au omorât cu cruzime, prin otrăvire sau după ce le-au făcut injecţia intramuscular, i-au sufocat în pungi de plastic.

Liviu Gaiţă este şeful Clinicii veterinare Ortovet.

Acţiunea de la Botoşani nu a rămas fără ecou .Partidul Verde cere urmărirea penală a primarului din Botoșani, pentru uciderea câinilor prin acte de cruzime.

De asemenea,Poliţia animalelor a depus plângere împotriva medicului veterinar, implicat în măcelul de la Botoşani iar Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini.

comentarii

de Gabi D la 17 mai 2011 - 16:12

La televizor m-au oripilat acele imagini cu cainii aruncati in saci…
Am plans,gandindu-ma ca sufletul omului a ajuns pe o treapta net inferioara…
Multi dintre noi nu se pot numi nici macar caini…
Dorinta de a face profit din orice ii determina sa ajunga neoameni!
Sa fie pedepsiti toti care au gresit!

Lasati un comentariu