Noi tarife la apă şi canalizare

• publicat la: 3 mai 2011
Noi tarife la apă şi canalizare

În cadrul şedinţei de vineri 29 aprilie, punctul spinos l-a reprezentat Proiectul  de hotărâre privind aprobarea Planului de creştere al tarifelor şi acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Local Carei în Adunarea Generală a Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzatădin judeţul Satu Mare.

Consilierii au avut de infruntat o situaţie bizară.Deşi teoretic aveau posibilitatea de a refuza mărirea tarifului la apă şi canalizare, un vot negativ  ar fi dus la pierderea finanţării nerambursabile a proiectului” Extinderea şi reabilitarea  infrastructurii de apă şi apă uzată in judeţul Satu Mare”.

Prezent la şedinţă, Matusz  Bella,inginerul şef al SC Apaserv Satu Mare a  oferit  celor prezenţi câteva explicaţii legate de derularea proiectului discutat.

Planul de creştere al tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi apă uzată a fost aprobat conform Contractului de finanţare din 31 martie 2011.Acest contract a fost semnat intre Ministerul Mediului şi Pădurilor şi SC Apaserv Satu Mare,contract ce reglementează termenii şi condiţiile de acordare a finanţării nerambursabile  pentru proiectul amintit mai sus.

Conform contractului de finanţare,una din obligaţiile beneficiarului este de a prezenta Autorităţii de Management dovezile privind creşterea  de tarife conform unui plan de creştere a tarifelor inclus in Cererea de Finanţare.

In raportul de inceput al proiectului,care se transmite in 90 de zile de la semnarea contractului, este obligatoriu să se facă dovada creşterii tarifelor.

Valoarea totală a proiectului depăşeşte 100 de milioane de Euro din care 21 de milioane revin Careiului.

Conform graficului,pentru 1 iulie 2010, era prevăzută o creştere de 7,5% (la care se adauga inflaţia şi TVA-ul) faţă de tariful de 2,21 lei/mc.Această creştere nu a fost insă aplicată la data respectivă.

Acum, de la 1 iulie 2011,preţul devine 2,81 lei /mc +TVA iar preţul pentru apa canalizată va fi de 1,67lei/mc+TVA.

Pentru 1 iulie 2012 este prevăzută o creştere de 2% a preţului  apei,pentru 2013 se prevede doar o creştere de 1% in timp ce in 2014 va fi  o mărire de 10%.Termenul de finalizare a lucrărilor de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă este prevăzut pentru anul 2014,ceea ce înseamnă că abia în 2014 vom avea la robinete cu adevărat apă potabilă.

In cadrul acestor lucrări este prevăzută zonarea,contorizarea şi monitorizarea presiunii apei în oraş,reabilitarea magistralei de apă Doba-Carei,reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile şi a frontului de captare de la Doba precum şi lucrări de construcţii şi reabilitare  de reţele de apă şi canalizare.

Reabilitarea   reţelelor  de apă  se va face pe o lungime de 9.565m iar lucrările de construcţii  de noi reţele vor totaliza la final 3.526m.

Într-un clasament pe ţară al preţurilor la apă potabilă furnizată,municipiul Carei ( cu 3,48lei/ mc ,preţ cu TVA) se situează mult în a doua parte. Cele mai mici tarife la apă potabilă le găsim în Baia Mare( 2,87) ,Deva( 3,19)  şi Sibiu( 3,33) în timp ce la polul opus se află oraşe ca Aradul( 4,82) ,Constanţa( 4,83) sau Neamţ (4,72).Menţionăm că aceste preţuri conţin TVA.

Daniela Ciută

comentarii

de nauticus la 4 mai 2011 - 07:03

da, dar la calitatea apei suntem pe primul loc …nu in tara,ci in intreaga europa

de tibi la 5 mai 2011 - 08:41

in mv2 presiunea apei la etaju 3 e slaba nu poti sa faci un dus la ora 10..?

de student la 17 mai 2011 - 16:47

Poate este normal sa crestem pretul la furnizarea apei, daca ne uitam in curtea vecinilor ( la alte judete), dar fratilor! unde este calitatea apei? daca spalam rufele chiar cu cel mai bun detergent, rufele „spalate” sunt mai murdare de cat inainte de spalare.Si atunci cum ne explicam cresterea pretului la apa? Noi mai intai crestem preturile si apoi…la Sf asteapta , asteptam servicii de calitate .In Carei de ani de zile se promite ca se vor remedia problemele privind furnizarea apei de calitate, in toate zonele din Carei si la etajele superioare ale blocurilor apa va avea presiune.

Lasati un comentariu