Putem solicita containere pentru moloz

• publicat la: 12 mai 2011
Putem solicita containere pentru moloz

Sala de şedinţe  a consilierilor locali ,de la Primăria Carei, a găzduit  miercuri, 11 mai,o nouă întâlnire a cetăţenilor cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare.

Nici de această dată  întâlnirea nu a suscitat un interes deosebit din partea careienilor . Au fost prezenţi  doar cei ale căror probleme nu au putut fi rezolvate pe altă cale, aceştia epuizând celelalte mijloace de semnalare a lor.

Familia care locuieşte în imediata vecinătate a clădirii care adăpostea birourile Spitalului Municipal, acum în proprietatea Consiliului Judeţean, a solicitat sprijin din partea reprezentanţilor Agenţiei de Mediu ,deoarece la nivel local a depus sesizări încă din cursul anului trecut dar fără rezultat.

Clădirea în cauză face parte dintre ruinele prezentate de www.buletindecarei.ro într-un articol din 23  ianuarie 2011 ,intitulat” Ruinele,consecinţa nepăsării”. Aflată pe strada Tireamului, între secţia de Psihiatrie a Spitalului şi Grădiniţa nr.5, aceasta reprezintă un adăpost pentru oamenii străzii  şi un adevărat coşmar pentru locuitorii zonei.

Clădirea nu mai are demult geamuri sau uşi, acum s-a furat şi poarta de fier de la intrare şi au început şi ” recoltările” de ţiglă de pe acoperiş.Familia care are neşansa de a locui în imobilul din prelungirea acestei ruine,deci având un perete comun ,povesteşte clipele de groază pe care le trăiesc zilnic.Au fost situaţii când au fost inundaţi sau au fost la un pas de a fi implicaţi într-un incendiu ce a fost declanşat în clădirea ruină de necunoscuţii care  o frecventează.Proprietarul clădirii învecinate  îşi pune întrebarea:  „Oare nu e nevoie de o locuinţă  pentru o familie care ar fi în stare să o întreţină?  În curte sunt buruieni de 2 m şi e plin de căpuşe !  Şobolanii mişună peste tot!  Mai demult, aici era grădinăria oraşului,apoi clădirea a constituit locuinţă de serviciu pentru cadre didactice de la diferite şcoli din oraş.Acum de ce nu se poate face nimic cu această casă? În aceaşi situaţie mai sunt şi alte imobile.De ce nu se implică nimeni în întreţinerea lor?”

Prezent la dezbatere, Egli Sebastian ,Şef Birou Urbanism din Cadrul Primariei Carei , şi-a notat cele sesizate, promiţând că va  lua în calcul toate posibilităţile de remediere a situaţiei.

O  soluţie pe cât de simplă pe atât de uşor de aplicat a oferit-o reprezentantul Agenţiei de Mediu  din Satu Mare care a propus  scoaterea la vânzare a clădirii.”De ce nu se vinde această clădire ? O clădire cu un asemenea amplasament central  ar avea căutare la noi, la Satu Mare, unde este criză de locuinţe”.

Consilierul independent Papp Zsolt a fost şi el prezent la întrunire pentru a lua legătura cu reprezentanţii Agenţiei de Mediu în vederea obţinerii de informaţii legate de înfiinţarea unei firme de colectare şi reciclare deşeuri, în Carei.

Urmare a discuţiilor ce au avut loc am aflat că la Satu Mare există containere speciale pentru fiecare tip de deşeu iar amplasarea lor este făcută publică în mod constant.

Astfel, reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Mediu au adus la cunoştinţă faptul că există posibilitatea de a solicita Bio-Florisalului,societatea de salubrizare care are contract cu Primăria Carei, containere speciale pentru moloz pentru cazul în care cineva efectuează lucrări de amenajări sau renovări în apartament sau casă.

Discuţiile au continuat  pe tema necesităţii deratizării în perioada imediat următoare  în vederea prevenirii apariţiei ţânţarilor precum şi a întreţinerii spaţiilor verzi din faţa caselor de locuit din Carei.Reprezentantul Primăriei a luat la cunoştinţă despre aceste probleme ,rămâne însă de văzut ce măsuri se vor lua în acest sens.

Daniela Ciută

d.ciuta@buletindecarei.ro

comentarii

de da la 30 mai 2011 - 10:43

sa aiba primaru si consilieri ce sa mai vanda la alti nu unde nu sant drunuri in viile titreamuli si curent

Lasati un comentariu