SĂPTĂMÂNA GLOBALĂ DE ACŢIUNE

• publicat la: 6 mai 2011
SĂPTĂMÂNA GLOBALĂ  DE ACŢIUNE

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de asociaţii de caritate, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume şi care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii. Campania Globală pentru Educaţie doreşte să reprezinte un factor de presiune la nivelul liderilor de opinie şi autorităţilor, arătând că este timpul demarării de acţiuni pentru a nu se permite încă unei generaţii de copii şi adulţi să nu beneficieze de educaţie.

Conceptul central al ediţiei din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie este acela de povestire, accentul punându-se pe experienţele personale ale unor femei pentru care accesul la educaţie sau, dimpotrivă, obstacolele întâlnite în acest domeniu, au reprezentat factori determinanţi în evoluţia personală şi profesională ulterioară.

La nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii intenţionează ca, în cadrul campaniei din acest an, să pună accentul pe consecinţele neparticipării la educaţie a femeilor şi fetelor, abordând legătura dintre această neparticipare şi fenomene cum ar fi traficul de persoane, egalitatea de şanse pe piaţa muncii, mortalitatea şi morbiditatea infantilă, abandonul copiilor în maternităţi şi spitale etc.

În acest an, în România, Campania Globală pentru Educaţie, îşi propune să promoveze luarea următoarelor măsuri:

–          Reglementarea unui mecanism de colaborare inter-instituţională care, la nivel local, să asigure înscrierea la şcoală şi participarea la educaţia obligatorie a tuturor copiilor de vârstă şcolară.

–          Dezvoltarea, reglementarea şi promovarea programelor tip „A doua şansă”, astfel încât persoanele (mai ales fetele şi femeile) care nu au frecventat şcoala sau şi-au abandonat timpuriu educaţia să fie informate cu privire la aceste alternative , să aibă acces la ele şi să fie încurajate să-şi completeze educaţia obligatorie.

–          Dezvoltarea şi sprijinirea serviciilor de asistenţă educaţională şi consiliere, în special la nivelul comunităţilor şi grupurilor vulnerabile.

Sloganul campaniei: “Este un drept! Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei!”

Consiliul Şcolar al Elevilor de la Liceul Teoretic Carei,  a desfăşurat în săptămâna 2-8 mai 2011  o serie de evenimente legate de educaţie şi de europenitate. Miercuri, de la ora 13, în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, am organizat activitatea “Exemplele de lângă noi”. În cadrul “Marii Povestiri”- o secţiune a activităţii amintite anterior-  au fost invitate doamnele Carmen Egli şi Diana Boghiş de la Biroul proiecte, Programe de Dezvoltare locală , care au prezentat un material legat de accesul femeilor la educaţie. Apoi a urmat o dezbatere pe această temă, la care au luat parte, pe lângă consilieri,  şi elevii din clasa a IX-a A. S-a discutat despre femei celebre, femei puternice, care s-au realizat prin educaţie şi care sunt un exemplu pentru elevele noastre. S-au mai dezbătut teme privind impactul religiei şi al etniei asupra statutului femeii în diferite arii geografice, precum şi  consecinţele lipsei de educaţie ale acestora.

Dezbaterea a fost deosebit de interesantă şi utilă şi a avut ca efect benefic schimbarea concepţiei despre importanţa educaţiei la cei prezenţi.

Ionuţ Sava

Consilier al Departamentului de Informare, Formare şi Mobilitate al C.Ş.L.T.C

Lasati un comentariu