Vrei să emigrezi? Acestea sunt ţările cu cea mai bună calitate a vieţii. Află care ţi se potriveşte

• publicat la: 27 mai 2011
Vrei să emigrezi? Acestea sunt ţările cu cea mai bună calitate a vieţii. Află care ţi se potriveşte

Dacă doriţi să emigraţi trebuie să ştiţi că aveţi la îndemână şase ţări europene, aflate în primele 10 ţări ale lumii din punct de vedere al calităţii vieţii oferite.

Totuşi, locul întâi este ocupat de Australia, potrivit clasamentului întocmit de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

Indexul OECD este bazat nu pe produsul intern brut, ca majoritatea topurilor similare, ci pe indicatori precum rata şomajului, timpul liber, speranţa de viaţă, educaţie, sănătate sau siguranţă. Clasamentul se referă doar la cele 34 de ţări membre ale organizaţiei.

11. Luxemburgul, o micro-ţară aflată la confluenţa Franţei, Belgiei şi Germaniei, este prima la capitolul salarii, atât în OECD cât şi în lume, motiv pentru care a fost inclus şi în topul nostru.

Venitul mediu anual într-o gospodărie este de 44.000 de dolari, dublu faţă de media OECD. Paraoxal, nivelul de educaţie este mai mic faţă de primele ţări prezentate: doar 68% dintre locuitori au absolvit cu brio liceul. Şi pentru că banii nu aduc fericirea, doar 66% dintre luxemburghezi se declară mulţumiţi de viaţa lor.

10. Olanda oferă o balanţă de oportunităţi de muncă (75% dintre olandezii apţi lucrează) şi timp liber (se munceşte în medie 1378 de ore) perfectă. 7 din 10 olandezi sunt absolvenţi de liceu. Speranţa de viaţă este de 80,2 ani. Conştiinţa politică este foarte dezvoltată în Olanda: 80 la sută dintre olandezi participă la deciziile politice, prin participara la vot. 5 la sută dintre locuitori au reclamat că sunt victime ale unor agresiuni în ultimul an. Cu toate acestea, 91 la sută dintre ei sunt satisfăcuţi de viaţa lor.

9. Finlanda

Dacă vreţi să vă mutaţi în nordul Europei, Finlanda este una dintre opţiunile ce trebuie luate în calcul. Chiar dacă veniturile finlandezilor nu sunt cele mai generoase (în medie 24.000 de dolari pe gospodărie), locuitorii din ţara lui Moş Crăciun se pot bucura de un aer extrem de curat. 68% dintre oamenii între 15 şi 64 de ani au un loc de muncă, iar 81 de procente au cel puţin diplomă de bacalaureat. De altfel, finlandezii au reuşit un scor mediu de 536 din 600 la abilităţi de citire la testul PISA, al doilea rezultat din OCDE. Doar două procente dintre finlandezi au declarat că au fost victimele unei agresiuni în ultimul an. În plus, 86% dintre ei sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc, faţă de media de 59% a OECD.

8. Elveţia este binecunoscută pentru munţii falnici, ciocolată şi secretulbancar , însă rămâne una dintre cele mai bune destinaţii pentru locuit, indiferent de cine întocmeşte clasamentul. 79% din elveţienii apţi de muncă sunt angajaţi, generând un venit mediu pe gospodărie de 27.000 de dolari anual. Rata de alfabetizare este foarte ridicată: doar 13 la sută dintre adulţi nu au obţinut diploma de bacalaureat. Sistemul de sănătate garantează o speranţă de viaţă de 82,2 ani. În schimb locuitorii micii ţări din Alpi nu sunt foarte interesaţi de viaţa politică – doar 48% dintre cei cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea la ultimele alegeri, fiind cel mai mic procentaj din ţările OECD. 77% dintre elveţieni sunt mulţumiţi de vieţile lor.

7. SUA

„Ţara tuturor posibilităţilor” este doar pe locul 7 în privinţa calităţii vieţii în lume. Asta deşi din punct de vedere salarial stă mai bine decât majoritatea ţărilor: venitul mediu anual pe gospodărie este de aproape 38 de mii de dolari. Mai puţin de 7 din 10 americani au un loc de muncă, timpul de lucru fiind cel mai mare dintre ţările incluse în studiu: 1768 de ore pe an. Deşi rata infracţionalităţii este extrem de ridicată în unele zone, doar 2 la sută din populaţie a raportat că a fost agresată în ultimele 12 luni. 70 la sută dintre americani se declară satisfăcuţi de calitatea vieţii lor.

6. Danemarca

Danezii sunt printre oamenii cei mai mulţumiţi de calitatea vieţii. Poate şi pentru că muncesc mai puţin decât majoritatea altor popoare, având timp pentru familie şi activităţi de relaxare. Venitul mediu se ridică la 23 de mii de dolari anual.

5. Norvegia

Norvegia este o atracţie turistică de excepţie dacă luăm în calcul cifrele: 4,4 milioane de vizitatori anual la o populaţie de numai 4,7 milioane de locuitori. Cu toate acestea, Norvegia pare ţara ideală pentru cei care preferă aerul curat şi răcoarea, un loc de muncă sigur şi un mediu înconjurător plăcut. Nici salariile nu sunt de colo – media anuală pe gospodărie se apropie de 30 de mii de dolari.

4. Noua Zeelandă

Dacă nu aveţi probleme cu distanţele mari şi salariile invers proporţionale cu acestea, puteţi pleca în Noua Zeelandă, un paradis cu munte şi mare, dar şi cutremure dese. Chiar dacă salariile nu sunt cele mai mari, neo-zeelandezii sunt adepţii unor comunităţi foarte strânse şi un mediu foarte prielnic unei vieţi sănătoase.

3. Suedia

Singura ţară europeană din vârful clasamentului este Suedia, cea mai curată ţară a lumii, potrivit studiului OECD. Sănătatea, timpul liber şi spiritul civic sunt printre punctele forte marcate de studiu. 83 la sută dintre suedezi se declară mulţumiţi de viaţa din ţara lor.

2. Canada este una dintre ţările care oferă cea mai echilibrată viaţă pentru rezidenţii săi. Locuri de muncă, locuinţe, salarii peste media globală, un sistem de sănătate bine pus la punct, educaţie şi respect pentru mediul înconjurător recomandă Canada ca o destinaţie potrivită pentru emigrare.

1. Australia

Industrie, canguri, reptile şi căldură. Este imaginea pe care majoritatea dintre noi o are despre Australia. Totuşi, îndepărtata ţară este un loc foarte primitor pentru cei care decid să-şi ia viaţa de la capăt şi au curajul de a înfrunta distanţa enormă.

sursa rlonline

Lasati un comentariu