Bac 2011.Proba de competenţe digitale

• publicat la: 15 iunie 2011
Bac 2011.Proba de competenţe digitale

Examenul de Bacalaureat se află în plină desfăşurare şi solicită în această perioadă atât elevii cât și cadrele didactice din toate punctele de vedere. Media rezultatelor obținute poate fi decisivă în ceea ce privește viitorul fiecărui absolvent, dar și a reputației profesorilor pregătitori.

În 14 iunie, la cele două centre de examen din Carei, a început proba de competențe digitale, la ore diferite. Astfel, la Liceul Teoretic testarea proaspeţilor absolvenți  a debutat la ora 12:00, iar la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”, de la ora 13:00.

Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011, evaluarea competenţelor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de invăţământ.

Rezultatul evaluării nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă. Lucrările scrise/produsele informatice elaborate de candidaţi sunt evaluate de cei doi examinatori ai probei de evaluare a competenţelor digitale, in conformitate cu grila de evaluare transmisă de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Fiecare evaluator acordă un punctaj exprimat printr-un număr intreg cuprins intre 0 şi 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fracţiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numărul intreg imediat superior.

In funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului,adică utilizator incepător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat. Rezultatele obtţnute la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale nu se contestă. Proba este obligatorie pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile/calificările.

Examenul de competențe digitale se va desfășura până joi la Liceul Teoretic după următorul calendar:

-marți: pentru clasele a XII-a  A, aXII-a B

-miercuri: clasele a XII-a  C, a XII -a D

– joi: clasele a XII-a E, aXII.a  F

La Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”, examenul de competenţe digitale se va desfăşura până vineri, după cum urmează:

-marți: clasele aXII-a A1,aXII -aA2

-miercuri: clasele aXII B-a, a XIII-a E; a XIV-a H

-joi: clasele aXII-a C, aXIII-a  F

vineri: XIII As, XIII Bs.

Câțiva elevi care au “scăpat” deja de această probă şi ne- au împărtășit primele impresii legate de proba de competențe digitale:

Kis Brigitta, absolventă a clasei a XII-a B de la Liceul Teoretic (profil matematică –informatică) : “Examenul a constat în șase exerciții, fiecare cu câte 4-5 subpuncte. Doar la prima întrebare am avut acces la Internet. După 15 minute acesta a fost închis și am continuat pe calculator. La început am avut avut emoții, însă m-am descurcat destul de bine. Am avut atât exerciții ușoare cât și complicate. Aștept cu nerăbdare rezultatele.”

Giurgiu Ovidiu, absolvent al clasei a XII-a A1 de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” (profil operator tehnică de calcul): “Examenul a fost cum ne-am așteptat, s-a desfășurat normal, pentru că în timpul anului școlar am făcut multe exerciții cu d-na profesoară. Subiectele au fost de dificultate medie. Am avut emoții destul de mari, dar am trecut peste ele și m-am concentrat.

Negrea Cosmin, colegul lui Ovidiu, a adăugat: “examenul a constat în 4 subiecte, fiecare cu mai multe subpuncte. Subiecte asemănătoare am exersat și la ore, pe parcursul anului. Emotiile au fost normale ca la orice examen.”

Examenul de competențe digitale (proba D) va dura până în 17 iunie. Examenul de bacalaureat 2011 continuă  in perioada 20 – 23 iunie cu proba C,de evaluare a competenţelor lingvistice intr-o limbă de circulaţie internaţională, 27 iunie , proba Ea,la  limba şi literatura română scris, în 28 iunie, proba Eb,la  limba şi literatura maternă scris,în 29 iunie, proba E c, scris, proba obligatorie a profilului, 1 iulie, proba E d, scris , proba la alegere a profilului şi specializării, în 3 iunie, afisarea rezultatelor, în 4 iulie, depunerea contestaţiilor intre 8 si 12, între  5 – 7 iulie, rezolvarea contestaţiilor şi pe 8 iulie, afişarea rezultatrelor finale.

redacţia

Lasati un comentariu