Careiul are de ieri un nou „frate”

• publicat la: 26 iunie 2011
Careiul are de ieri un nou „frate”

Primarul Careiului, Kovacs Eugen,s-a aflat, ieri, în faţa unui nou acord de înfrăţire, de data aceasta cu oraşul Polgar din Ungaria, semnarea protocolului avînd loc în cadrul unei întâlniri restrânse a Consiliului Local.

Sâmbăta,de la orele 14,00,o delegaţie a oraşului Polgar,condusă de primarul Toth Jozsef, s-a întâlnit  în sala de şedinţe a Primăriei Carei cu un grup de consilieri locali şi cu primarul Kovacs pentru a semna  protocolul de înfrăţire dintre cele două oraşe.

Semnarea acestui protocol a fost precedată de o vizită a primarului careiean,însoţit de câţiva consilieri UDMR,în localitatea Polgar, în urmă cu două luni,unde au studiat posibilitatea iniţierii unei colaborări pe plan economic şi cultural.Ca o coincidenţă, preotul comunităţii romano-catolice din Polgar este născut în Carei şi se numeşte Kocsis Gabor.

Din delegaţia maghiară sosită la Carei au făcut parte Toth Gizela ,Toth Adrienne,Csikos Aniko,Toth Jozsef-ne,Hagen Jozsef,dr.Dohany Laszlo,Puskas Ferencz,Vajda Laszlo şi Bene Laszlone.

„Acordul de cooperare reprezintă baza unei mai bune cunoaşteri a modului de viaţă şi a tradiţiilor locuitorilor lor, în vederea găsirii unor elemente comune care să conducă la apropierea acestor oraşe“, a declarat edilul român, în urma  parafării actului.

Astfel s-a convenit că, în condiţii de reciprocitate, să fie iniţiate schimburi de experienţă şi parteneriate în domeniul învăţământului,al sportului şi culturii.

Primarul Toth Jozsef a oferit o mică atenţie omologului său careiean şi un buchet de flori singurei consiliere din Carei prezentă la eveniment.

Din partea Consilului Local Carei au fost prezenţi consilierii UDMR  Leitner Robert şi Csaikos Szabolcs, consilierii PNL  Ciută Ilie, Rusu Marius,Mocanu Alina şi consilierul PSD Nuna Gheorghe.

Potrivit celor declarate de directorul gimnaziului din Polgar,Vajda Laszlo,oraşul înfrăţit de acum cu Careiul, are o populaţie de 8.500 de locuitori.Oraşul are o grădiniţă, un liceu şi o şcoală generală.Situarea sa în apropierea localităţii Tiszaujvaros le facilitează accesul la locuri de muncă datorită parcului industrial dezvoltat de acolo.În Polgar nu  se organizează manifestări de genul “Zilele Oraşului” ci se fac  întâlniri gen” fii satului” odată la cinci ani.

Consiliul  lor local este format din opt consilieri,care sunt denumiţi deputaţi.

În urma semnării protocolului de înfrăţire, Polgar devine al patrulea  oraş înfrăţit cu Careiul  după Mateszalka,Nyrbator  şi Oroshaza.

Daniela Ciută

comentarii

de oana la 27 iunie 2011 - 11:20

Fara a judecata in clisee si prejudecati , deschiderea orasului se poate face si spre alte zone, nu trebuie cantonata exclusiv spre cele vorbitoare de limba maghiara! Pentru experienta diversa, nu din considerente etnice!

de ILRE la 28 iunie 2011 - 06:52

Asta se cheama deja paranoia!

de koko la 30 iunie 2011 - 12:22

da se putea sa fie alt oras din alta tara…..astia sat frati si cu giordituuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

de craciunescu la 5 iulie 2011 - 17:08

da e fratele lui covacs si gasca

Lasati un comentariu