Clasificarea Spitalului Municipal Carei

• publicat la: 15 iunie 2011
Clasificarea Spitalului Municipal Carei

Un număr de 461 de unităţi sanitare publice cu paturi existente în România, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi în administrarea autorităţilor locale, au fost clasificate, în funcţie de competenţă, în cele 5 categorii, de la categoria I, de nivel de competenţă foarte înalt, la categoria a V-a, nivel de competenţă limitat.

În funcţie de clasificarea primită, începând cu data de 1 iunie, spitalele vor fi finanţate în funcţie de categoria în care s-au clasat.

Ministrul a mai spus că nu i se pare normal ca spitale precum cele din Cluj sau Iaşi, centre regionale importante, să aibă în 2010 o finanţare de 68-69 la sută din capacitatea lor, în timp ce alte spitale mai mici să aibă o finanţare de peste 90 la sută, având în vedere că din astfel de spitale pacienţii sunt trimişi frecvent către unităţile din marile centru regionale.

„Nu este corect. Ceea ce am introdus de la 1 iunie va înseamna că pe fiecare clasă de spitale va fi o anumită finanţare, spitalele din clasa I putând avea până la 90 la sută”, a declarat ministrul Cseke Attila la conferinţa cu tema „Reforma sănătăţii la analiză”, organizată de agenţia Mediafax şi Eureko.

El a adăugat că spitale precum cele din Timişoara, Cluj, Târgu Mureş sau Iaşi vor avea o finanţare mai mare cu 20 – 30 la sută decât în 2010.

Pe de altă parte, el a precizat că o asemenea creştere de buget nu ar trebui să mai pună probleme de finanţare, iar dacă va mai primi astfel de semnale va însemna că există o problemă de management, nu de sistem sau de finanţare.

El a mai spus că pentru suplimentarea bugetului anumitor spitale va fi nevoie de 500 de milioane de lei în plus la prima rectificarea bugetară.

Cseke Attila a avertizat managerii de spitale care vor beneficia de finanţare suplimentară că dacă se vor mai plânge de lipsa fondurilor vor trebui să se aştepte la o hârtie de la ministrul Sănătăţii, deoarece de la nivel central s-a făcut tot ce a fost posibil.

„Practic, prin acest sistem majoritatea spitalelor de la clasa a III-a până la clasa I vor avea un buget mai mare”, a spus Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista completă a spitalelor la două săptămâni de la intrarea în vigoare a modului de finanţare a unităţilor sanitare.

Din totalul de 461 de spitale, doar 8 unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj- Napoca.

Judeţul Satu-Mare
376 Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare – III plan conf.
377 Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare – V
378 Spitalul Municipal Carei – IV plan conf.

379 Spitalul Orasenesc Negresti Oas – IV

380 SC Manitov Med srl Clinica Gynoprax – V

Spitale de categoria III: nivel de competenţă mediu – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate;

Spitale de categoria IV: nivel de competenţă bazal – spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitale de categoria V: nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative;

Clasificarea spitalelor funcţie de competenţă are printre repercusiuni scăderea costurilor de tratament, pentru că se va evita internarea la nivele inferioare de asistenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel.

Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar şi pentru planificarea dezvoltării reţelei spitaliceşti în concordanţă cu necesităţile populaţiei. Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu