Cum îţi poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu

• publicat la: 16 iunie 2011
Cum îţi poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu

Pe lângă alte modificări majore care ţin de contractele de muncă şi de timpul de lucru, Guvernul a schimbat, prin noul Cod al Muncii, şi câteva aspecte legate de concediul de odihnă. Cea mai importantă modificare este cea care stabileşte numărul de zile de concediu neîntrerupt pe care patronul este obligat să vi le dea. Aşa că, dacă vrei să pleci în vacanţă şi tocmai te pregăteşti să depui cererea de concediu, fii sigur că ştii care îţi sunt drepturile.

Una dintre modificările semnificative pe care le aduce noul Cod al Muncii în legătură cu concediul de odihnă este cea care prevede câte zile poţi pleca fără întrerupere.

Dacă până acum, din cele peste 20 de zile lucrătoare, angajatorul era obligat să îţi dea 15 fără întrerupere, explicaţia fiind aceea că salariaţii au nevoie de minimum două săptămâni legate de repaus pentru a se reface după un an de muncă, de la intrarea în vigoare a noii legi, perioada s-a redus la 10 zile.

Asta nu înseamnă că nu îţi mai poţi lua un concediu mai lung de 10 zile odată, dar pot exista cazuri în care patronul să îţi refuze o vacanţă mai lungă, pentru că are legea de partea sa.

Durata efectivă a concediului sau alte dispoziţii legate de perioada de repaus se pot stabili şi prin contractele colective de muncă sau prin regulamentele interne, dar cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Angajatorul este obligat să îţi acorde cele peste 20 de zile de concediu în fiecare an, iar efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile excepţionale prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. Angajatorul este, de asemenea, obligat să acorde angajatului zilele de concediu neefectuate până la sfârşitul anului următor. Daca nu ti-ai luat toate zilele de concediu, nu poti obtine bani pentru perioada pierduta. Potrivit Codului Muncii, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In principiu, angajatul poate cere sa plece in orice perioada a anului si pentru oricate zile doreste (daca se incadreaza in perioada prevazuta de lege). Salariatii unei companii trebuie sa strabileasca, insa, perioadele in care pot pleca in concediu, in asa fel incat acestea sa nu se suprapuna si sa nu perturbe activitatea companiei.

Atentie insa: trebuie sa soliciti concediul cu cel putin 60 de zile inainte de efectuarea acestuia. In caz contrar, angajatorul iti poate refuza perioada in care doresti sa pleci.

Pentru perioada concediului de odihnă, beneficiezi de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute in contractul individual de muncă.

Indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza facand media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu si se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

Concediul poate fi intrerupt atât de catre salariat, pentru motive obiective, cât si de către angajator, care va poate chema din concediu in caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenta la locul de muncă. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de muncă, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihnă.

In cazul unor evenimente familiale deosebite (nunta, inmormântare, nasterea unui copil), salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu sunt incluse in durata concediului de odihna.

Pentru alte situatii personale, angajatii au dreptul la concedii fără plată, durata acestora fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.

sursa Incont.ro

Lasati un comentariu