Cum tratezi răcelile de vară

• publicat la: 18 iunie 2011
Cum tratezi răcelile de vară

E drept că vara răcim mai rar deoarece, sub acţiunea razelor de soare, organismul produce vitamina D care ne protejează de viroze. Şi totuşi se răceşte şi atunci când de caldură prea mare simţi sub tălpi cum clocoteşte asfaltul şi cauzele pot fi multiple.

Trecerea bruscă de la căldura de afară într-o încăpere cu aer condiţionat sau invers, consumul de lichide foarte reci, multă îngheţată, statul prea mult în apă la ştrand ori piscina, mersul în maşină cu toate geamurile deschise, baia prelungită cu apă rece pot fi doar câteva cauze ale unei răceli caniculare.

Ca şi cea de iarnă, răceala de vară se caracterizează prin frisoane, dureri în gât, tuse, nas înfundat, febră şi asta se datorează sistemului imunitar deficitar. Ca să fii mai rezistent în faţa virozelor, trebuie să consumi şi vara alimente şi băuturi vitaminizate. Tarabele pieţelor sunt pline de fructe, legume şi verdeţuri proaspete de care este păcat să nu profiţi.

Dacă se întâmplă să răceşti, soluţii sunt multe şi toate la îndemână. Un pahar de lapte cald cu un vârf de linguriţă de miere de albine hrăneşte organismul cu vitamine şi previne deshidratarea care, de regulă, apare în stările febrile.

Nasul înfundat se tratează cu inhalaţii cu plante puternic aromate, în combinaţie sau numai o singură plantă. Se stă cu un prosop sau cearşaf pe cap deasupra unui vas cu infuzie de busuioc, cimbru, mentă sau soc.

O altă soluţie pentru nas înfundat mult mai potrivită pentru zilele fierbinţi este un ceai de gălbenele, mai concentrat decât de obicei, în care să pui câteva picături de zeamă de lămâie. Acest amestec se pune în nas cu pipeta, cu condiţia ca nasul să nu fie iritat în interior. Ustură dar garantat, face bine şi usurează respiraţia şi, spre deosebire de picăturile pentru nas de la farmacie, nu dă dependenţă.

Împotriva febrei se recomandă ceaiul de tei ori de soc şi o frecţie bună cu oţet de mere. Pentru dureri de cap se ia o aspirină eferveşcentă, cel mai eficient tratament împotriva răcelilor deoarece are proprietăţi analgezice şi antiinflamatoare, se absoarbe uşor şi efectele sunt rapide.

Fagurele de miere, mestecat precum guma, desfundă nasul, calmează durerile de gât şi tusea. Specialiştii spun că mierea de albine are efect mai rapid şi mult mai benefic decât siropul de tuse. În lipsa de fagure, pentru aceleaşi suferinţe se recomandă infuzia de pătlăgină, plantă recunoscută pentru efectele vindecătoare ale bolilor aparatului respirator.

În caz de răceală dar, în general, vara, lichidele – ceaiul, laptele, supa – se consumă calde şi nu fierbinţi. Lichidul fierbinte nu face decât să irite şi mai tare gâtul şi să întârzie vindecarea. Sucurile de fructe şi apa pentru hidratare se beau la temperatura camerei. Ţine bidonul de apă lângă frigider şi nu în frigider.

Cât eşti răcit, evită apa minerală care, la fel, irită gâtul ăi, în cantitate mare, balonează şi constipă. Renunţă, în această perioadă, la cafea şi ceaiul verde, deoarece cofeina nu te lasă să te odihneşti ori acum, organismul are nevoie de somn mult ca să se refacă.

Să avem sănătate!

sursa ziare.com

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu