De vorbă cu Bogdan Georgescu,organizatorul Zilelor Careiului

• publicat la: 21 iunie 2011
De vorbă cu Bogdan Georgescu,organizatorul Zilelor Careiului

A început numărătoarea inversă până la debutul celei de-a 15-a ediţii a Zilelor Careiene. Dacă primele 13 ediţii au avut loc în ultima decadă a lunii august, începând cu ultimele două ediţii,perioada de desfăşurare a fost deplasată pentru finalul lunii iunie.

Poate vă mai amintiţi primele ediţii, organizate în incinta parcului, unde erau prezente doar câteva corturi cu produse tradiţionale, jucării şi cele de tip fast-food, înconjurate de un mini parc de distracţii care atrăgea ca un magnet copii prezenţi. Scena era improvizată pe terenul de handbal.

Între timp,lucrurile au evoluat şi iată-ne astăzi, în pragul celei de-a 15 ediţii a Zilelor Careiene, o sărbătoare a tuturor careienilor dar care atrage  şi prezenţa celor din împrejurimi, dornici de a participa la evenimentele cultural-sportive ce au loc cu acest prilej.

Anticipând evenimentul care va începe peste nici trei zile, am stat de vorbă cu binecunoscutul organizator al Zilelor Careiene despre noutăţile din programul deja conturat.

Ediţia actuală  se doreşte a fi una mai aparte, care să satisfacă şi gusturile cele mai rafinate”ne spune Bogdan Georgescu.

Bogdan Georgescu este cel care de 7 ani încoace încearcă să înlăture stigmatul de provincie şi să dea o altă nuanţă tradiţionalelor zile careiene. În cele ce urmează vom vedea cum concepe el materializarea acestei “modernizări”.

Cum au fost primele ediţii ale Zilelor Careiene,ce îţi mai aminteşti de atunci?

Prima ediţie a avut loc în vara lui 1996, în august,şi s-a desfăşurat în incinta parcului. Pentru acea ediţie am compus Imnul Oraşului,împreună cu colegii mei de la In Extenso.

Ţin minte că scena era amplasată pe terenul de fotbal şi am reuşit să facem rost de becuri colorate pe care le-am  pus de jur împrejur. Acea primă ediţie a fost organizată de Rodica Presan, directoarea Casei de Cultură şi de Doina Pereş împreună cu Gabriela Veinig. Formaţia atunci prezentă a fost Talisman. Îmi amintesc că la fiecare dintre ediţii a fost câte o situaţie mai aparte, inopinată ,care nu de puţine ori ne-a dat bătăi de cap. Am emoţii de fiecare dată când artiştii veniţi,urcă pe scenă fiindcă nu ştiu ce va interveni şi nu ştiu cum voi putea să gestionez situaţia. Au fost cazuri în care membrii formaţiilor sosite să concerteze pe scenă au fost într-o stare mai mult decât euforică şi a fost nevoie să îi lăsăm să se mai odihnească. La prima participare a trupei  Simplu la zilele oraşului,a existat o mică altercaţie cu jandarmii,care a dus la mici supărări ale  membrilor formaţiei şi la refuzul lor de a mai urca pe scenă. A fost nevoie de toată diplomaţia noastră pentru a lămuri cele două părţi şi pentru a-i determina pe artişti să susţină recitalul pentru care au venit în oraş.

Încercăm să respectăm cu stricteţe programul şi contractele încheiate cu impresarii trupelor. La formaţiile  venite din Ungaria,de exemplu,avem prevăzută în contract o marjă de întârziere de 15 minute.

Cum e să organizezi un eveniment de asemenea anvergură?

Poate nu mă credeţi, dar de două săptămâni nu reuşesc să dorm bine,tot calculez cum să fac să iasă cât mai bine,deorece şi aşteptările sunt mari, bugetul nu e prea darnic şi nu aş vrea să dezamăgesc careienii. Trebuie să ţin cont şi de configuraţia etnică a oraşului şi să aducem trupe în consecinţă. Evenimentul e legat de cele 4 capete de afiş, adică două formaţii româneşti şi două din Ungaria, şi ar fi bine dacă am putea să iniţiem discuţiile cu formaţiile vizate încă din februarie când nu au încă definitivat calendarul manifestărilor.

E foarte greu de purtat discuţii în ultima clipă când trebuie să te adaptezi după ce mai găseşti, nu după ce doreşti.

Care sunt problemele cu care te confrunţi cel mai des în  perioada desfăşurării Zilelor Careiene?

Punctualitatea este cea care ne creează cele mai mari probleme. Nu toţi artiştii sunt la fel şi nici noi nu putem să le oferim toate condiţiile de care au nevoie sau cu care sunt obişnuiţi. Astfel, e foarte greu să le explicăm că nu dispunem de o cabină  dotată cu duş pentru a se putea aranja înainte de spectacol sau în timpul spectacolului. Mulţi artişti vin cu trupe de dansatori care schimbă câteva ţinute pe parcursul reprezentaţiei şi este greu să la oferim condiţii decente. Una din trupele prezente la această ediţie,  Narcotic Sound, va veni însoţită de patru dansatoare care vor schimba două ţinute şi încă nu ştiu  cum vom rezolva problema unei cabine de schimb. Încă mai avem de lucrat la astfel de amănunte care să satisfacă per ansamblu solicitările şi nevoile, aparent destul de comune, a cât mai multor trupe.

În final, te rog să ne spui care va fi programul acestor zile care se anunţă deosebit de fierbinţi, din toate punctele de vedere

În acest an vom avea manifestări petru toate gusturile, fie ele culturale, sportive, clasice, „pretenţioase”  şi multe altele.

În zilele de miercuri şi joi, de la orele 20,00, vor avea loc două piese de teatru pe scena amplasată pe terenul de handbal din parc. Miercuri ,secţia maghiară a teatrului de Nord va prezenta comedia  CHIOGGIAI CSETEPATÉ – de  Carlo Goldoni iar joi,secţia română a Teatrului de Nord va juca piesa  STEAUA FĂRĂ NUME – de Mihail Sebastian.

Tot joi, la sala Sf.Ladislau, cu începere de la orele 17,00, se vor decerna premii şi dinstincţii unor personalităţi,stabilite în  cadrul şedinţei de consiliu din data de 21 iunie.

Vineri va fi o zi mai bogată în evenimente. De dimineaţă, de la orele 9,00 membrii clubului Lions Club Someş Satu Mare vor fi prezenţi în zona Fântânii Arteziene de lângă parc,pentru  determinări gratuite de glicemie pentru orice doritor. Vor fi prezenţi 2-3 medici specialişti dintre care şi un diabetolog.începând cu orele 14,00. Tot în această zonă vor fi prezenţi şi cei de la Agenţia Antidrog Satu Mare pentru a prezenta campania “Gândeşte sănătos fără drog”, o campanie pentru informarea populaţiei asupra riscului consumului de droguri. Alături de ei , angajaţi ai Spitalului Municipal Carei vor efectua măsurători gratuite a tensiunii arteriale.

Competiţiile sportive vor debuta vineri de la orele 14,00 cu un meci  tradiţional de baschet, între  Absolventele 2011 şi  Old Boys  în organizarea lui  Brém Árpád. În continuare va avea loc  Cup MIK – pers. de contact Csajkos Szabolcs. Ambele activităţi vor avea loc la Sala de Sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu (curtea Apaserv).

După amiază, de la orele 16,00 Terasa Restaurant Ali Baba se va transforma într-o Terasă Literară unde va avea loc un montaj de poezii scrise de poeți careieni, întâlniri între poeți consacrați și micii poeți, dialoguri între autori şi cititori. Invitați: Svecz Cristian, Țineghe Adrian, Oșan Claudia, Kádar Ferenc, Katona Jozsef, Sroth Odon, Veg Balazs Bela, Kiss Zita. Invitați speciali: Felician Pop, Robert Laszlo, Viorel Câmpean și Aurel Pop.

Cunoscutul ziarist Ioan Coriolan  Anițaș a ales să îşi lanseze cartea “Colecționarul de degete” şi la Carei, în capitala culturală a judeţului, după spusele lui Felician Pop,directorul Centrului de Creaţie, la unul din  evenimente culturale la care a participat nu cu mult timp în urmă.

Seara, de la orele 19,00 iubitorii rockului  vor putea urmări reprezentaţia trupelor careiene Noir, Deity şi  Psyhosymphony la Ştrandul termal.

Nu au fost uitaţi în acest an nici iubitorii muzicii clasice care sunt aşteptaţi,începând cu orele 20,00 pe platoul din faţa Tipografiei pentru a urmării un concert deosebit susţinut de Filarmonica DINU LIPATTI în cinstea Zilei Municipiului Carei. Dirijor  Cristian Sandu – Opera Naţională Cluj-Napoca, Solistă – Luiza Fátyol – soprană, Laureată a Concursului Internaţional Hariclea Darclée 2010, Deutsche Oper am Rhein – Düsseldorf.

În program uverturi şi arii celebre din opere şi operete :

1.Verdi : Uvertura Forţa destinului
2. Delibes : Les fillex de Cadix (L. Fatyol)
3. Suppe : Cavaleria uşoară
4. Ivanovici : Muzică (L. Fatyol)
5. Rodgers : Sunetul muzicii
6. Lara : Granada (L. Fatyol)
7. Strauss : Liliacul
8. Strauss : Rosalinda Csardas (L. Fatyol)
9. Mascagni : Preludiu Cavalleria rusticană
10. Loewe : My fair Lady (L. Fatyol)

Menţionez că acesta este primul concert în aer liber susţinut de Filarmonica din Satu Mare şi vă invităm să participaţi într-un număr cât mai mare pentru că nu veţi regreta!

Sâmbătă dimineaţă de la orele 10,00 Baza Sportivă Union Sport va găzdui o competiţie de fotbal la care s-au înscris până în prezent 10 echipe. Tot sâmbătă  şi tot de la aceeaşi oră , la sala Asociaţiei Sportive TAPO, din cartierul Eliberării, va avea loc un concurs de tenis de masă. De la ora 18.00, pe scena de folclor va avea loc o reprezentaţie de box, organizată de Asociaţia Sab Gomez.

De la orele  12.00, la castelul Karolyi se va putea vizita de către public expoziţia inaugurată în urmă cu puţin timp, Castelul de altădată, în organizarea Muzeului Judeţean Satu Mare şi a celui din Carei.

Copii vor fi răsfăţaţi cu tot felul de programe adecvate vârstei lor aşa că părinţii şi bunicii să se pregătească din timp. Între orele 11.00 – 18.00, în parcul Kosuth va fi organizată Insula Copiilor, iar în parcarea din faţa Primăriei Carei va fi amenajată Strada Meşteşugarilor,cu căsuţe unde copii vor putea confecţiona obiecte artizanale.

Centrul Cultural Carei intenţionează să sensibilizeze  participanţii la aceste manifestări faţă de importanţa menţinerii curăţeniei oraşului astfel ca aruncatul deşeurilor pe jos să devină istorie.Voluntarii instruiţi de cadrele de la Centrul Cultural vor distribui flyere  cu aceste mesaje, dar va fi nevoie şi de sprijinul autorităţilor abilitate în preluarea în timp util a containerelor pline cu deşeuri.

Deschiderea oficială a Zilelor Careiului va avea loc în acest an de la orele 17,00 ,urmată de intonarea Imnului Careiului şi va fi precedată de o Paradă a steagurilor pe traseul Kaufland-scena principală.

Fiecare ditre cele 7 instituţii de învăţământ din oraş au fost invitate să îşi realizeze un steag propriu cu care să participe la această paradă a steagurilor.

Din delegaţia care va defila prin centrul oraşului la deschiderea oficială va face parte şi un grup al muzeelor din Baia Mare şi Zalău, costumaţi în daci şi romani şi care vor da o reprezentaţie de luptă, pe scena principală , după orele 18,40.

Prezentarea unei expoziţii foto cu imagini din Carei şi realizarea de desene pe un material gigant în faţa scenei, pe ritmurile muzicii de promenadă vor avea loc în continuarea programului. Pe scena principală va urma o demonstraţie de Shaolin Kung Fu,  recitaluri de muzică uşoară ale finaliştilor Star Select Carei, un recital de percuţie al artistului Cserey Csaba, respectiv concerte ale trupelor Centrului Cultural Carei: Fine Line şi No Limit.

De la orele 21.30, pe scena principală va concerta trupa careieană In Extenso, urmată de trupa Ad Studio din Ungaria. Punctul culminant al serii îl va constitui concertul live al artistului Smiley,însoţit de formaţia sa, de la ora 23.00.

Pe scena folclorică, amplasată în parcarea din faţa Judecătoriei, între orele 19.00 – 23.00, vor evolua ansambluri folclorice maghiare şi germane. Vor fi prezente  Ansamblul din Domăneşti, Ansamblul din Ghenci, Ansamblul Rote Rose, Ansamblul Rekettye, Ansamblul din Polgár, Ansamblul Artistic Folcloric „Nagyvárad” al Filarmonicii de Stat Oradea, iar soliştii secţiei maghiare a Operei din Cluj Napoca vor interpreta şlagăre de operetă.

Duminică de dimineaţă, de la orele 11,00, iubitorii sportului sunt invitaţi la campionate de tenis cu piciorul şi de volei pe plajă la Ştrandul termal. Pe terenul de sport din parc va avea loc un concurs de tenis  de câmp începând cu orele 14,00.

Tot în parc dar de la orele 15,00, Asociaţia Corvus Regia Carei va organiza un concurs de tras la ţintă cu arme de airsoft iar Asociaţia Kart Racing Carei va organiza de la ora 16.00 un concurs local de karting.
În curtea Şcolii Vasile Lucaciu, de la ora 11.00, va fi deschisă o expoziţie internaţională de păsări şi animale de casă, organizată de Asociaţia Columbofilă Colibri Carei. La ora 12.30, la  cimitirul reformat, va avea loc un remember Ruha Istvan, iar de la ora 13,00,la cimitirul Mestereszi, un remember Karácsonyi Péter. La ora 14.00, în holul Teatrului, va avea loc loc deschiderea unei expoziţii filatelice şi a unei expoziţii de cactuşi.

De la orele 17,00, muzeologul Hago Nandor vă invită la o plimbare prin oraş pentru a vă prezenta cele mai importante clădiri istorice.

De  la ora 16.30, va avea loc un concurs de desene pe asfalt, urmat de o demonstraţie de origami, iar pe scena principală o demonstraţie de dans a trupei Backstage Dance School din Satu Mare şi concertul trupei Castelanii. Concursul de frumuseţe Perechea Ideală Miss & Mister Carei 2011 va fi urmat de un concurs de scandenberg, de recitalul trupei Magic Dance şi de reprezentaţia trupei Control Dance.

Motelul Vraja Viilor va găzdui de la orele 18,00 ceremonia de decernare a titlurilor de cetăţean de onoare al oraşului în prezenţa Ministrului Culturii din România,Kelemen Hunor, care este şi preşedintele formaţiunii UDMR.

Recitalul trupei Dolly Roll din Ungaria va începe de la orele 21,30 fiind continuat de la ora 22.30 de recitalul trupei Narcotic Sound, iar de la ora 23.00 de recitalul trupei Fiesta din Ungaria. La  miezul nopţii va avea loc tradiţionalul foc de artificii.

Pe scena folclorică, între orele 18.30 şi 23.30, vor  evolua Ansamblul Muguraşii Moftinului, Ansamblul de dansuri ţigăneşti Danko Pista din Carei, Ansamblul Ceatăra, Ansamblul Iedera, Grupul Vocal Crenguţa, Ansamblul Vergelul din Oradea, urmate de interpreţii Ghiţă Blidar, Georgiana Marina, Ionela Toma, Cornelia şi Lupu Rednic.

Vă aşteptăm să participaţi la cât mai multe manifestări .

Daniela Ciută

comentarii

de El ninio la 21 iunie 2011 - 16:35

Exceptional!

Avem zile careiene, avem mici si bere.
Cam asta intelege, in fapt, poporul din mascarada asta.

Aceiasi intelectuali ii vor asculta pe Verdi si pe Strauss, care oricum ar fi venit si fara tarabe semanate prin centru.

Aceiasi pletosi s-ar fi strans la psihosinfoni si daca nu era fâsfâsul careian.

Cel mult o sa se bucure niste parinti ca le danseaza copii pe scena si golanii ca pot sa flegmeze-n muzeu.

Georgescule, pe tine nu suntem suparati. Trebuie sa castigi si tu o pita. Ca nuntile nu se fac cu acorduri de chitara

Hai liberare!
Nini

de Cristi la 21 iunie 2011 - 17:44

Bai ninel, inchide-te in casa ca nu te pune nimeni sa asisti la „mascarada”

de El ninio la 21 iunie 2011 - 18:47

Da’ nu trebuie sa ma-nchid! Stau flexat.
Mascarada… Ce termen potrivit!
Ma enervez ca nu mi-a venit mie.

Lasand gluma la o parte, e un eveniment important asta. Mai anima ceva in careianu plictisit si saturat de stiri cu gropi, someri si primari impliniti.

Hai sa va simtiti bine!
Nini

de podoba mircea la 21 iunie 2011 - 21:41

Bogdan putea fi unul dintre cei care primesc diploma de excelenta anul acesta. Tot respectul ptr munca pe care o face. Succes in continuare si speram sa fie vreme buna.

de vasile la 22 iunie 2011 - 05:48

Bai frate, zis si ‘pruncul’…

Georgescu nu face ceea ce face pentru o paine. Ai cazut in cap. Un om cu pasiune fata de cultura si mai ales cu talent poate sa isi gaseasca oricand ceva mai bun de facut pentru o paine (cum zici tu). Si totusi se chinuie sa incurajeze hoardele careiene (ca sa fiu in asentimentul tau) sa vina si catre altceva decat ecranul televizorului ticsit cu programe de joasa speta.

Zilele Careiene sunt o deosebita cale de a lua parte la manifestari culturale unice in Carei (ex. concertul simfonic in aer liber). Pe de alta parte, aceasta sarbatoare – dincolo de aspectul comercial – a fost mereu o minunata cale de socializare, un loc de intalnire pentru prieteni si rudenii.

Ca vor fi si oameni care sa asiste din intamplare la anumite forme culturale… foarte bine. Macar vor fi auzit si ei ca exista o Cavalerie Rusticana, una dintre cele mai fine creatii muzicale.

Asta e rolul Zilelor Careiene sau cel putin asta inteleg eu din ce incearca Bogdan sa faca. Din acest motiv merita toate laudele. El e unul dintre putinii oameni ai orasului care chiar e daruit unei clauze, indiferent de capitalul cultural pe care spectatorii il au ori ba… asa cum sunt ‘unii’ din aceasta zona care cred ca pot arunca cu noroi in oricine si cu orice ocazie. Lasati profesionistii sa isi faca treaba. Sunt foarte putini in acest oras. Pe de alta parte, cu bugetul alocat, programul arata impresionant. Felicitari.

Distractie placuta tuturor.

de Kovax la 22 iunie 2011 - 07:42

dupa vremea.com va ploua tot vikendul :))

de Timoc Titel la 23 iunie 2011 - 17:09

FELICITARI pentru Bogdan Georgescu! Nu lua in serios comentariile,nu merita; de unde nu este nu ai ce sa ceri, daca intelegeti ce vreau sa zic!

de Stefan la 24 iunie 2011 - 13:38

<> de fiecare data se va gasi un „inteligent” sa comenteze. Avand in vedere bugetul si resursele,organizatorii in fiecare an dau tot ce e mai bun. Felicitari!!! Toata stima si respectul!

de Betty W. la 25 iunie 2011 - 06:31

Buna dimineata tuturor Carei-enilor!!!!!!!!!!
va salut si va doresc la toti distractie placuta,vremea e faina…numai sa NU mai ploua.Mie personal imi place mult acest eveniment din orasul CAREI, asa este unde se intalnesc familiile,prietenii ,tinerii si batranii….691 de ani de la prima atestare documentară a Careiului,este un eveniment deosebit,iar acesti oameni in frunte cu Bogdan G. haide-ti sa nu fim „rautaciosi”,mai ales cu aceia care incearca sa face ceva frumos pentru noi.
Bucurati-va,simtiti-va minunat,lasati resentimentele la o parte,fiti fericiti,e muzica,antren,voie buna…numai vremea sa tina cu noi.
Felicitari organizatorilor si JOS PALARIA!!!!!!!!

de matei la 20 iunie 2012 - 13:09

Deci atunci cand vor fii Zilele Careiului 2012 tot nu ma-m lamurit dar am citit tot citatul de mai suS ! :|:)

de matei la 20 iunie 2012 - 13:11

Si am auzit ca va in Iunie 23-24-25 si o sa cheme pe artistul Alex Velea !!
Si as vrea sa spuneti cat mai repede cand va fi ca mas distra ca la aproape fiecare editie !! :)) 🙂

Lasati un comentariu