Începe postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel

• publicat la: 19 iunie 2011
Începe postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Astăzi începe Postul Sfinţilor Apostoli (popular, Postul Sîmpetrului), care precedă sărbătoarea comună a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie). Prin ţinerea acestui post, se cinstesc darurile Sfîntului Duh, care s-au pogorît peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime; de aceea, în vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sîmpetrului are o durată variabilă, în funcţie de data variabilă a Învierii lui Hristos. Postul începe lunea, după Duminica Tuturor Sfinţilor şi ţine pînă în ziua de 29 iunie (inclusiv, dacă această sărbătoare cade miercurea sau vinerea, dezlegîndu-se în acest caz numai la peşte şi untdelemn). După Pravila cea mare şi Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul mare, luni, miercuri şi vineri se mănîncă legume fără untdelemn, marţi şi joi aceleaşi cu untdelemn (şi vin), iar sîmbăta şi duminica şi peşte; dezlegare la peşte se dă şi luni, marţi şi joi, cînd cade sărbătoarea vreunui sfînt mare, iar cînd o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn şi vin. La hramuri şi la Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dă dezlegare la peşte, în orice zi a săptămânii ar cădea.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este inţeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Insă, la Sfinţii Părinţi, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care il cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea impătimită.

De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insă nu este aşa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinţii Părinţi au rânduit să ne infrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună ştiinţă. Credinciosul nu trebuie să se mulţumească cu jumătăţi de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să-L intâmpine pe Hristos, ci cu intreaga sa natură: trup şi suflet.

Postul adevărat nu este doar de alimente, ci şi de gânduri rele. Neinfrânarea de la gândurile rele ii face pe unii să afirme: „Dacă nu mănânc, mor, ametesc!”. Insă, aşa cum afirma şi Părintele Sofian, postul nu este lăsat să omoare omul, ci să potolească patimile din noi. Deci, postul nu inseamnă numai post de mâncare, ci abţinere de la tot ceea ce simţim că nu ne este de folos.

Sursa: CreştinOrtodox.ro

Lasati un comentariu