Luiza Fatyol în premieră pe scena careieană

• publicat la: 25 iunie 2011
Luiza Fatyol în premieră pe scena careieană

O  seară  de neuitat .O seară  de referinţă atât pentru Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare ,aflată la primul concert in aer liber cât şi pentru  agenda manifestărilor Zilelor Oraşului care se imbogăţeşte şi cu astfel de evenimente.

Un program inspirat al orchestrei Filarmonicii sătmărene şi o solistă de excepţie in persoana Luizei Fatyol,au atras un numeros public pe platoul din faţa scenei principale.Spectatori din toate categoriile sociale au aplaudat îndelung şi bisat  prestaţia de inaltă clasă a sopranei cât şi a orchestrei dirijată de Cristian Sandu.

Luiza Fatyol,  punctul de atracţie a concertului de aseară,  a fost răsplătită cu îndelungi apaluze  şi nu mai puţin de trei bisuri in final.

Până şi ploaia şi-a întârziat apariţia  pentru ca  să putem fi prezenţi la o asemenea sărbătoare a muzicii in oraşul Carei.

Soprana Luiza Fatyol s-a născut în anul 1987 la Satu Mare,ca fiică renumitului violonist Rudolf  Fatyol.De mică  a început studiul viorii, iar la 17 ani cel al cântului vocal, la clasa profesoarei Claudia Popdan de la Scoala de Artă.

Luiza Fatyol a participat la competiţii naţionale şi internaţionale dintre care Concursul “Ionel Perlea” – Slobozia, 2006 (Premiul II), Concursul Liedului Românesc – Braşov, 2007 (Premiul II); Concursul ,,Ferdinand Weiss” – Cluj Napoca, 2009 (Premiul ,,Mozart” şi Premiul Fundaţiei ,,Sigismund Toduţă”), Concursul Liedului Românesc – Braşov, 2009 (Premiul I); Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” – Brăila, 2010 (Premiul III).

Repertoriul sopranei Luiza Fatyol cuprinde numeroase lucrări, atât lieduri, lucrări vocal- simfonice, cât şi roluri de operă.

În luna mai 2009, Luiza Fatyol şi-a făcut debutul în rolul Carolinei din opera Căsătoria secretă de Domenico Cimarosa, pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului ,,Opera Viva”. Repertoriul operistic al artistei cuprinde roluri ca: Adina din opera Elixirul dragostei, Gemma din opera Gemma di Vergy, Norina din opera Don Pasquale şi Rosina din opera Barbierul din Sevilla.

Soprana a participat la cursul de măiestrie susţinut de George Emil Crăsnaru, în luna martie (2009), la Oradea, având prilejul de a cânta în recital alături de maestru, iar în luna august (2009) a participat la cursurile de măiestrie susţinute de soprana Mariana Nicolesco, la Brăila, în cadrul Festivalului “Hariclea Darclée”.

Luiza Fatyol a desfăşurat o bogată activitate solistică, având onoarea de a interpreta în primă audiţie Missa “Lauda Sion” de Felix Mendelssohn-Bartholdy, în 2009, la Craiova.

Artista a susţinut numeroase concerte atât în ţară (Satu Mare, Oradea, Cluj Napoca, Braşov, Sinaia, Botoşani, Craiova, Brăila, Tîrgu Mureş, Sibiu, Suceava, Bucureşti), cât şi în străinătate (Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Italia, având în repertoriu compozitori ca Mozart, Cimarosa, Donizetti, V. Bellini, Rossini, Gounod, Delibes, de Falla, Puccini, Verdi, Adrian Pop.)

Aflată în plină ascensiune în cariera sa muzicală,soprana Luiza Fatyol a obţinut de curând un Contract la Opera din Dusseldorf, unde va cânta la finele acestui an în “Flautul fermecat” de Mozart,în rolul primului dintre cei treislujitori ai regelui-preot Sarastro.

Dirijorul Cristian Sandu este absolventul secţiunii Pedagogie Muzicală, Muzicologie şi Dirijat, din cadrul Academiei de Muzică din Cluj. Discipolul unor nume importante din domeniu precum Florentin Mihăescu, Victor Dumănescu, Petre Sbârcea, Sharon Hansen (SUA), Valery Gergiev şi Leonid Korchmar (Sankt Petersburg), Cristian Sandu este, în prezent, asist. univ. dr. dirijor al cursului de Orchestra şi Clasa de Operă în cadrul AMGD.

În calitate de dirijor invitat, colaborează în spectacole simfonice şi vocal simfonice cu filarmonicile din Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş, Sibiu, Botoşani, dar şi ca dirijor de operă cu Opera Română Cluj, Opera Maghiară Cluj, Opera Naţională Timişoara, Opera Braşov, Opera Constanţa, Teatrul Muzical Galaţi.  La nivel internaţional, a dirijat Orchestra Naţională a Ucrainei din Kiev, Orchestra Radio din Kiev, Orchestra de Stat „Klassika” din Sankt Petersburg, Orchestra Festivalului de Operă din Daegu (Coreea de Sud), Orchestra Operei din Odessa, Orchestra Simfonică „Bruno Maderna” din Forli. Activitatea sa didactică include şi conducerea orchestrei studenţeşti I Giovani Musicisti, ansamblu dedicat promovării tinerei şcoli componistice clujene. De asemenea, a efectuat turnee în Franţa, Elveţia, Austria, Germania, Italia, Coreea de Sud şi Columbia.

Mulţumiri organizatorilor şi  conducerii Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare pentru că au făcut posibilă existenţa unui asemenea eveniment in municipiul Carei.

redacţia

foto Dragos Georgescu

comentarii

de superb la 25 iunie 2011 - 09:15

Absolut superb! Felicitari Casa de Cultura !

de Razvan la 25 iunie 2011 - 13:08

Felicitari organizatorilor si nu in ultimul rand orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti si sopranei Luiza Fatyol pentru acceptarea prezentei in municipul Carei. Au fost absolut superbi. Sper ca si la urmatoarele editii sa fie prezenti printre noi la Carei.

de oana la 25 iunie 2011 - 14:00

Modestia de care da dovada soprana Luiza Fatyiol , participand la evenimentele locale , este inca o dovada a caracterului de mare personalitate umana, nu doar a muzicii, cladit , fara doar si poate in familie!

de daciafan la 26 iunie 2011 - 07:37

senzational!
asa da!

Lasati un comentariu