Reorganizarea teritorială a fost amânată: UDMR nu a fost de acord cu nici o variantă

• publicat la: 27 iunie 2011
Reorganizarea teritorială a fost amânată: UDMR nu a fost de acord cu nici o variantă

Reorganizarea teritorială se amână. Decizia a fost luată în şedinţa de luni dimineaţă a Coaliţiei, după ce UDMR nu a fost de acord cu nici o variantă de reorganizare propusă de preşedinteleTraian Băsescu.

Coalitia a decis înfiinţarea unei comisii care să analizeze, până la toamnă, subiectul reorganizării teritoriale.

De asemenea, liderii USL au decis să nu participe în şedinţa în care Traian Băsescu se va adresa Palamentului. Potrivit lui Victor Ponta, cei din PDL au dat înapoi pentru că sunt laşi şi iresponsabili.
Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, luni, că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării. În paralel, a deprecizat Anastase, va urmasă aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.

„S-a decis înfiinţarea unei comisii care să găsească formula, astfel încât să avem o majoritate în Parlament ca să treacă un astfel de proiect. Până una-alta vorbim de descentralizare la nivel local”, a menţionat Roberta Anasatase.

Potrivit Robertei Anastase, UDMR este de acord şi cu această comisie şi cu „această fază a descentralizării”. Marţi, fiecare partid din coaliţie îşi va desemna reprezentanţii în această comisie, a mai declarat Anastase.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în urmă cu două zile, la finalul şedinţei CRU a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012. În plus, Kelemen Hunor a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe.

„Decizia noastră sau poziţia noastră referitoare la ultimele propuneri privind reforma administrativă şi aşa-zisa regionalizare: noi, după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta ?opt plus doi?. Avem noi o iniţiativă mai veche şi suntem convinşi că această iniţiativă, privind transformarea regiunilor de dezvoltare, o vom putea discuta peste câteva săptămâni, poate la toamnă, poate la începutul anului viitor”, a afirmat preşedintele UDMR, citat de Mediafax.
Traian Băsescu a propus, iniţial, împărţirea României în opt judeţe mari. După mai multe runde de negocieri eşuate cu partenerii de guvernare de la UDMR, preşedintele a revenit cu o nouă oferta: 8 regiuni plus două judeţe mici: Harghita şi Covasna, cu statut special.

Liderii UDMR au declarat că nu le convine nici această variantă şi că doresc o regiune care să cuprindă şi judeţele Mureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

sursa Antena3

Lasati un comentariu