S-au acordat distincţiile Pro Urbe

• publicat la: 24 June 2011
S-au acordat distincţiile Pro Urbe

Festivitatea de decernare a titlurilor de Pro Urbe şi a Diplomelor de Excelenţă a avut loc ieri, la sala Sf Ladislau din Carei.

Faţă de anul trecut, evenimentul a suscitat un interes  mai scăzut din partea careienilor şi a administraţiei locale.Viceprimarul Keizer Lajos a fost cel căruia i-a revenit sarcina de a decerna distincţiile, în absenţa primarului Kovacs Eugen care participa la o şedinţă politică la Satu Mare.

Au fost decernate două titluri de Pro Urbe, 14 Diplome de Excelenţă şi  Meritul Careiean.In deschidere, formaţia de muzică veche Collegium a susţinut un recital.

Cele două titluri Pro urbe s-au acordat domnilor Nemeti Ioan,muzeograf  şi Deak Endre, pentru cariera  lor prodigioasă.

Nemeti Ioan şi-a început cariera de arheolog în anul 1963 la muzeul din Baia Mare,după care în anul 1966 a ajuns la muzeul din Carei.  In anul 1978 a obținut titlul de doctor în istorie -arheologie.

In colaborare cu Institutul Tracologic București a condus lucrări de șantier arheologic, punând în circulație rezultatele propriilor cercetări în peste 80 de publicații și reviste de spe- cialitate. ( Dacia,  Thracodacia, etc.)

A publicat în 1978 în colaborare cu arheologul Petre Roman  „ Cultura Baden în România”,

A fost cercetător principal în  cadrul Institutului Thracologic București în perioada 1990-1998,  iar din anul 1998 și până la pensionare a făcut parte din colectivul Muzeului Județean Satu Mare, la Carei ca și cercetător.

A publicat nenumărate studii de specialitate în publicații din țară și străinătate.

A scris cartea Biblioteca Thracologică XXVIII în 1999, o monografie arheologică a necropolei.

In colaborare cu arheologul Molnar Zsolt  a publicat în doua volume: Răspândirea așezărilor de tip Tell în Campia Careiului și Valea Ierului.

A participat la mai multe congrese și conferințe internaționale:  Bratislava, Szolnok, etc. și a participat la organizarea mai multor expoziții de anvergură: Traker und Kelten-Germania, apoi Expoziția dedicata celților de la Veneția.

Deak Endre s-a născut la Târgu Mureş  in 1952 , a absolvit Şcoala populară de artă in 1971, secţia chitară şi canto , apoi Institutul Pedagogic ,secţia pedagogie muzicală şi Conservatorul Gh.Dima din Cluj, in anul 1977.

Din 1975 este prezent la Casa de Cultură din Carei şi devine in scurt timp membru al trupei Castelanii,infiinţată de regretatul Peter Karacsony.

In cadrul Casei de Cultură are o activitate multiplă,conduce ca dirijor Corul Cadrelor Didactice şi Corul Şvăbesc.

In 1977 pune bazele unui ansamblu de muzică veche,folosindu-se de experienţa din timpul studenţiei.

Ansamblul,denumit din 1982, Collegium,activează până in prezent fără intrerupere.

Deak Endre desfăşoară şi o muncă de cercetare muzicologică.

Distincţia “Meritul Careiean”  a fost acordată binecunoscutului sportiv Silviu Lung. Deoarece acesta nu a putut fi prezent, diploma a fost luată de consilierul Pinter Jozsef.

Silviu Lung s-a născut pe 9 septembrie 1956 în comuna Sânmiclăuş, judeţul Satu Mare. A evoluat ca portar pentru echipele Universitatea Craiova şi Steaua Bucureşti, dar şi pentru Echipa Naţională de fotbal a României. Pe tot parcursul carierei sale, Lung s-a remarcat prin siguranţa intervenţiilor, curajul şi inspiraţia care l-au propulsat în 1983 pe locul II în clasamentul celor mai buni jucători ai ţării.

Silviu Lung şi-a început cariera de fotbalist în 1971 la echipa Victoria Carei, pentru care a evoluat timp de trei sezoane.
• la numai 18 ani (1974) ajunge în Bănie, unde reuşeşte să devină îngerul păzitor al buturilor Universităţii timp de 14 sezoane.
• până în 1988, anul transferării la Steaua, Silviu Lung ajută Universitatea Craiova să câştige două campionate (1980 şi 1981), fiind om de bază al “Craiovei Maxima” în nu mai puţin de 182 de meciuri.
• în 1988, Silviu Lung pleacă la Steaua, unde, în cele două sezoane petrecute în capitală, câştigă un titlu de campion.

Silviu Lung a evoluat în Cupele Europene pentru Universitatea Craiova şi Steaua Bucureşti, având peste 50 de meciuri disputate. În finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, va suferi alături de echipa roş-albastră pentru înfrangerea cu 4-0 în faţa lui AC Milan.

Silviu Lung a jucat într-un număr de 77 meciuri pentru Echipa Naţională a României, fiind convocat titular la turneul final al Campionatului European din Franţa 1984 şi al Campionatului Mondial din Italia 1990.

Un  moment artistic deosebit a fost oferit de micuţii şi talentaţii Marincaş Laniana şi Chiorean Raul,pregătiţi de Raluca Păvăluc,care au evolut pe ritmuri de vals.

Daniela Ciută

Sursa Foto  Radu Onet

comentarii

de Kovax la 24 June 2011 - 09:28

hai Victoria!!!

Lasati un comentariu