Vin zile de caniculă şi cu radiaţii periculoase

• publicat la: 22 iunie 2011
Vin zile de caniculă şi cu radiaţii periculoase

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că urmează trei zile cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, fără ploi sau vânt, însă cu valori periculoase ale indicelui de radiaţie ultravioletă (UV).

Miercuri se va ajunge la maxime de 33 de grade, în sudul ţării, iar joi, mercurul urcă la 35 de grade Celsius, în Câmpia de Vest şi în Muntenia, cu valori mai modeste pe litoral (aproximativ 28 de grade). Vineri va fi o zi caniculară, cu 36 de grade ­Celsius în sud şi peste 30 de grade în toată ţara.

Vremea se răceşte brusc în weekend, graţie unui curent de aer polar, astfel încât sâmbătă nu se vor înregistra mai mult 21 de grade. Vremea rece, cu furtuni, va dura patru zile, potrivit meteorologilor. Următoarele trei zile vor fi inconfortabile şi din cauza indicelui radiaţiei ultraviolete (UV), care va depăşi valoarea periculoasă, de 8, pe o scară de la 0 la 11, de valoarea maximă a indicelui, adică 11.

Feriţi-vă de razele soarelui!

Ieri, indicele UV s-a situat peste nivelul periculos, în mai multe oraşe din jumătatea de sud a României, iar pentru următoarele trei zile sunt posibile valori de peste 9, avertizează meteorologii. De aceea, trebuie să vă feriţi de soare.

Medicii recomandă îmbrăcăminte din fibre vegetale, nimic sintetic, acoperirea capului şi folosirea ochelarilor de soare, alimentaţie corespunzătoare şi hidratare regulată.

Consumaţi cel puţin doi litri de apă pe zi, fără a aştepta să vi se facă sete, fiindcă atunci este posibil să aveţi deja deficit de lichide în organism. Mâncaţi cât mai multe legume şi fructe cu un conţinut mare de apă (pepene, piersici, caise, cireşe, roşii, castraveţi).

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu