Admiterea la facultate – ghidul candidatului la arhitectură

• publicat la: 12 iulie 2011
Admiterea la facultate – ghidul candidatului la arhitectură

Absolventii de liceu care vor să organizeze proiecte de design interior si amenajări interioare pentru case si apartamente ori viitorii arhitecti se pot inscrie la facultăţile de profil.

Universităţile si-au pregătit deja oferta educatională pentru anul universitar 2011-2012 si isi asteapta viitorii boboci.

Astfel, Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi pune la bătaie, pentru această toamnă, 90 de locuri. Dintre acestea, 65 sunt subventionate de buget si doar 25 de studenti vor plăti taxa anuală de 3.500 de lei, ceva mai mult decât vor plăti viitorii chimisti, comunicatori, jurnalisti ori informaticieni.

Cea mai mare pondere, 80%, in calcularea mediei de admitere o reprezintă proba de Desen tehnic si Desen liber. De asemenea, 20% reprezintă nota pe care tânărul a obtinut-o la examenul de bacalaureat.

Si Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti isi aşteaptă studentii. Candidatii vor fi nevoiti să plătească o taxă de inscriere de 170 de lei, iar cei mai norocoşi, dar si cei mai pricepuţi 134 de tineri vor deveni in toamnă boboci la buget.

Proba de DESEN (desen liber si tehnic) va cuprinde un număr de exercitii, cu pondere de apreciere egală sau diferita, care se vor redacta pe o singură coală (foaie) de desen, cu dimensiunile de cca. 50 x 70 cm, intr-o tehnică de reprezentare (creion grafit sau/si creion colorat), precizată in subiectul de concurs.

Prin desenul liber, de observatie si/sau imaginatie, se urmareste evidentierea aptitudinii de a percepe si reprezenta: un subiect, un obiect, un grup de obiecte, elemente ale spatiului construit, iar prin desenul tehnic se urmareste evidentierea capacitatii de a reprezenta in mod explicit volume sau forme spatiale, folosind desenul ca pe o conventie tehnica de reprezentare.

Vestea buna e ca nu conteaza nota obtinuta la examenul de bacalaureat, admiterea facandu-se exclusiv pe baza probei de aptitudini.

In cadrul aceleiasi universităţi, Facultatea de Arhitectură de Interior si-a pregătit oferta educatională. Facultatea va avea, incepând din toamnă, 30 de boboci la invăţământul subventionat de stat. Totuşi, acestia vor trebui mai intâi să treacă de probele de aptitudini.

Modalitatea de admitere constă in depunerea unui portofoliu de lucrări (30 august 2011) si proba unică de desen.

Portofoliul de lucrări are rolul de a testa abilităţile si interesul candidatului pentru domeniul designului si al arhitecturii de interior si va fi evaluat prin calificativul admis/respins. Candidaţii cu calificativul admis vor avea dreptul sa se inscrie pentru proba de desen, proba care se noteaza si care face departajarea candidatilor.

Tot la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Facultatea de Urbanism oferă in acest an 30 de locuri bugetate.

Si de aceasta dată tinerii vor fi puşi in faţa emoţiilor unor noi examene. Concursul de admitere va consta dintr-o proba unică, DESEN (desen liber si tehnic), specifică domeniului si specializării, prin care se urmăreşte testarea următoarelor trei calităţi ale candidatilor: aptitudinile profesionale; cultura generala de specialitate; capacitatea de reprezentare geometrica.

Tinerii pot opta, de asemenea, si pentru Facultatea de Arhitectură de la Universitatea „Politehnică” din Timisoara.

Pentru specializarea Arhitectură, cu durata de studii de 6 ani, media de admitere se calculează cu ajutorul celor 2 probe de admitere: „Matematica” si „Desen (tehnic si liber)”.

Pentru specializarea Mobilier si amenajări interioare, cu durata de studii de 3 ani, se tine cont si de nota pe care candidatul a primit-o la examenul de bacalaureat.

Facultatea de Arhitectura si Constructii din cadrul Universitatii din Oradea oferă specializari precum Arhitectura, Masuratori terestre si cadastru, Constructii civile, industriale si agricole, Inginerie sanitara si protectia mediului.

Proba de Desen tehnic – proba eliminatorie, are o pondere de 40% in media de admitere. Tot atat valoareza si proba la Desen liber. Media la Matematica din anii de liceu conteaza 10%, iar 10% va cantari nota pe care a obţinut-o tânărul la examenul de bacalaureat.

sursa ziare.com

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu